Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Dineren in Hilversum als uitdaging

2 mei 2003

Gehandicapten koken samen met niet gehandicapten in restaurant De Uitdaging

Campagne De Uitdaging voor Nederland in Hilversum

Maandag 5 mei is de landelijke campagne De Uitdaging voor Nederland in Hilversum. In de keuken van restaurant de Uitdaging in Hilversum zal chef-kok Kees van Ekris samen met gehandicapten uit ontmoetingscentrum t Haventje koken en de maaltijd opdienen. Chef-kok van Ekris van de Uitdaging nam zelf het initiatief om restaurant de uitdaging aan de gelijknamige landelijke campagne te verbinden.

Restaurant de Uitdaging (www.de-uitdaging.nl) zal s avonds helemaal in het teken staan van de Uitdaging voor Nederland. Iedereen is van harte welkom om van de kookkunsten van de gehandicapte en niet-gehandicapte kookteams te genieten. Reserveren is noodzakelijk: 035-6249313. Restaurant de Uitdaging ligt aan de Albertus Perkstraat 3.

Promotieteams op straat in centrum Hilversum
Vanaf 13.00 uur trekken promotieteams van gehandicapten en niet gehandicapten de binnenstad van Hilversum in om folders en ballonnen uit te delen en om mensen te ontmoeten en te vertellen over de campagne De Uitdaging voor Nederland. Gedurende de hele dag zal Hilversum groen zien van De Uitdaging.

De uitdaging voor Nederland
De Uitdaging voor Nederland is bedoeld om de beeldvorming over mensen met een handicap of chronische ziekte te verbeteren. Ontmoetingen tussen mensen met en zonder handicap of ziekte staan centraal. In de afgelopen weken vonden daarom vele ontmoetingen plaats. Zo presenteerde Radio 538 dj Edwin Evers zijn programma met een dove U2 fan en bezocht Youri Mulder voor Vak M de wedstrijd PSV-Ajax met een blinde PSV-supporter.

Vorig jaar stond De Uitdaging voor Nederland in het teken van 'bewustwording'. Dit jaar gaat het om 'ontmoetingen'. Mensen zonder handicap of chronische ziekte ontmoeten mensen die een ziekte of handicap hebben, en vice versa. Voor beide partijen een uitdaging. Aan de basis van iedere ontmoeting ligt een gemeenschappelijke interesse. Muziek, mode, of sport bijvoorbeeld. Bij een echte ontmoeting verdwijnen immers de vooroordelen om plaats te maken voor een gelijkwaardiger beeld van de ander. De ontmoetingen vinden plaats op radio en televisie, in dag- en weekbladen, en tijdens de campagnedagen in onder andere Amsterdam (10 mei, met Rob Oudkerk en Esther Vergeer) en Den Bosch (21 mei, met het 1e dames hockeyteam van 's Hertogenbosch).

De landelijke campagne
De landelijke multimediale campagne 'De Uitdaging voor Nederland' ging vorig jaar van start. Opdrachtgevers zijn de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en Vereniging Somma. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor meer informatie over 'De Uitdaging voor Nederland' kunt u terecht op www.deuitdagingvoor.nl.