Socialistische Partij

12de congres

Vragen aan GS: Asbest-storting in Nauerna

Haarlem, 5 mei 2003 · Vragen van Koos Kuijt (SP)

Inleiding

Afvalzorg Deponie BV (onderdeel van de NV Afvalzorg) is sinds enkele weken op de stortlocatie Nauerna bezig met een grootschalig experiment (10.000 ton) betreffende het transport en de verwerking van sterk met asbest verontreinigde baggerspecie afkomstig uit Den Helder. Dit in vervolg op eerdere, soortgelijke experimenten op de stortlocaties Nauerna en Wieringermeer in 1999 en 2000. Het vervoer van de met (zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden) asbest verontreinigde baggerspecie vindt hierbij niet plaats in zogenaamde 'double bags', maar onverpakt in de ruimen van schepen, waarbij verondersteld wordt dat deze wijze van transport door het nathouden van de baggerspecie geen gevaar voor mens en omgeving oplevert. Volgens Afvalzorg Deponie BV gaat het om een maximale concentratie aan asbest in het materiaal (1 gram niet-hechtgebonden en/of 10 gram hechtgebonden asbest per kilogram) en een minimaal vochtpercentage van 10 procent.

Op de stortlocatie Nauerna wordt de baggerspecie van de schepen overgeladen op vrachtwagens, hetgeen geschiedt met een grijper. Om te voorkomen dat verontreinigde baggerspecie in het water terechtkomt is een plateau aangebracht om gemorst materiaal op te vangen. Schepen en vrachtwagens worden na overladen schoongespoten met de hogedrukspuit. Naar aanleiding van klachten van omwonenden (woonbootbewoners) stel ik u de volgende vragen:

Vragen:

1. Bent u op de hoogte van deze experimentele wijze van vervoer en overheveling?

2. Zijn de door NV Afvalzorg genoemde grenswaarden voor hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest van toepassing op de in dit experiment gebruikte baggerspecie? Zo nee, welke andere grenswaarden zijn dan van toepassing?

3. Bent u op de hoogte van het feit dat medewerkers van VROM ter plekke zijn geweest om de situatie te beoordelen? Zijn er hierover contacten tussen VROM en de provincie geweest? Zo ja, wat is de uitkomst van deze gesprekken geweest? Milieu-inspecteurs van de provincie zijn na meldingen van omwonenden ter plekke geweest. In twee gevallen zijn daarbij vanwege de te harde wind en geconstateerde onveiligheid op last van de inspecteurs de werkzaamheden stilgelegd. In de dagen daarna was de wind niet minder, maar werd desondanks doorgewerkt. Gezien de gemiddelde windkracht ter plekke is het waarschijnlijk dat de werkzaamheden uit veiligheidsoverwegingen regelmatig zullen moeten worden stilgelegd. Los daarvan komt er tijdens het overhevelen van de baggerspecie en afspuiten van de schepen onvermijdelijk materiaal in het water en op omliggend terrein terecht. Ook een nabijgelegen woonboot wordt, met name tijdens het afspuiten, hieraan blootgesteld met alle gevaren van dien voor de bewoners.

4. Bent u het met mij eens dat, gezien alle haken en ogen die aan deze wijze van transport en overheveling zijn verbonden, dit experiment als mislukt moet worden beschouwd en dat naar veiliger alternatieven moet worden gezocht? Zo niet, waarom niet? Zo ja, aan welke alternatieven denkt u en worden deze reeds toegepast? Er is geprobeerd om verbetering in de situatie aan te brengen door gebruik van vacuümwagens die het materiaal direct uit het ruim opzuigen. Naar verluidt zijn deze experimenten niet succesvol geweest, met name door de aanwezigheid van grote brokstukken die ook in de baggerspecie aanwezig zijn.

5. Welke informatie kunt u hierover geven? Verwacht u dat deze overhevelingswijze in de toekomst succes gaat opleveren? De milieu-inspecteurs zijn pas komen kijken na meldingen van omwonenden; eigen initiatieven zijn - voor zover mij bekend - niet ontwikkeld.

6. Kunt u aangeven waarom niet? Bent u het met mij eens dat gezien het experimentele karakter van deze wijze van transport en overheveling een regelmatig en stringent toezicht van de milieu-inspecteurs van de provincie vereist is? Zo ja, welke toezeggingen voor verbetering bent u bereid in deze te doen? Zo nee, waarom niet?

7. Zijn er ook andere locaties waar dit soort experimenten hebben plaatsgevonden, al dan niet door de NV Afvalzorg? Zo ja, zijn hierbij soortgelijke risico's aanwezig geweest?

8. Zijn er ook andere locaties waar dit soort experimenten op dit moment plaatsvinden, al dan niet door de NV Afvalzorg? Zo ja, zijn hierbij soortgelijke risico's aanwezig en bent u het met mij eens dat deze experimenten (net als dit experiment indien nog van toepassing) in dat geval onmiddelijk dienen te worden stopgezet?
---