Ministerie van Defensie


---


---

Luchtmacht vliegt artiesten bevrijdingsfestivals

16-04-2003

Dankzij de inzet van Chinook en Cougar helikopters van de Koninklijke Luchtmacht, kunnen Di-rect, Within Temptation en Dolf Jansen op Bevrijdingsdag langs 13 bevrijdingsfestivals in Nederland. Jaarlijks is Defensie op verschillende manieren actief betrokken bij de Dodenherdenking en evenementen op Bevrijdingsdag. De aanwezigheid van de krijgsmacht, in al haar geledingen, bij de nationale herdenking is een eerbetoon aan alle mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en in de oorlogen en bij de vredesmissies daarna. Maar de deelname benadrukt ook de bereidheid van de krijgsmacht zich in de toekomst in te zetten voor vrede, veiligheid en vrijheid, waar ook ter wereld.

Op 5 mei draagt Defensie bij aan het feest van de vrijheid. Militairen van de Koninklijke Landmacht bouwen een groot fundament in de Amstel, waarop het podium voor het concert ter gelegenheid van de afsluiting van de viering van de bevrijding wordt gebouwd. En de muziektournee op 5 mei langs de 13 bevrijdingsfestivals is uitsluitend mogelijk dankzij de inzet van Chinook en Cougar helikopters van de Koninklijke Luchtmacht. De krijgsmacht voelt zich sterk verbonden met de onderwerpen waar het bij herdenken en vieren om gaat: vrede, vrijheid, mensenrechten en democratie. Vanuit dit besef verleent Defensie graag haar steun aan 4 en 5 mei.

In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, verloot de Koninklijke Luchtmacht helikoptervluchten met Di-rect, Within Temptation en Dolf Jansen verloot. Via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei www.4en5mei.nl kunnen belangstellenden zich aanmelden.