Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT-

Amsterdam, 28 april 2003

Dolf Jansen treedt op voor War Child tijdens de bevrijdingsfestivals

Op 5 mei 2003 overwint Dolf Jansen zijn vliegangst en gaat hij per helikopter het land door om op de festivals in Vlissingen, Rotterdam, Utrecht, Almere en Amsterdam aandacht te vragen voor het werk van War Child Nederland en het lot van duizenden oorlogskinderen. Met een ludiek optreden houdt hij het publiek een spiegel voor en kan het reageren op diverse prikkelende stellingen die te maken hebben met het thema van dit jaar: "Vrijheid is niet te koop."

War Child is sinds 2000 vaste partner van het Nationaal Comité 4&5 mei en vraagt jaarlijks, middels een optreden van een bekende artiest op de bevrijdingsfestivals, aandacht voor het leven in vrijheid en de problematiek van kinderen in oorlogsgebieden. Samen met Dolf Jansen treedt dit jaar Habtom Mehari op. Deze uit Eritrea afkomstige muzikant begeleidt Dolf Jansen tijdens diens optreden met een kirar, een typisch Eritrees instrument.

Kunstwerk voor vrijheid
Op alle dertien bevrijdingsfestivals in Nederland is War Child aanwezig met een stand waar bezoekers zich met hun persoonlijke vrijheidsboodschap kunnen laten fotograferen. Alle individuele boodschappen komen in een collectief digitaal kunstwerk dat half mei landelijk tentoongesteld wordt. Want vrijheid vier je niet alleen, dat vier je samen. Deze persoonlijke vrijheidsboodschappen zijn na de festivals ook te bekijken op de War Child website: www.warchild.nl.

War Child en Vrijheid
Ook al is een kind uit de oorlog, dan is de oorlog nog niet uit een kind. Veel oorlogskinderen zitten vast in emoties en angstbeelden waar ze geen raad mee weten. Soms durven ze niet meer te spelen, te huilen of te lachen. Deze kinderen kunnen pas echt vrij zijn, als er vrede is in hun hoofd. Hun vrijheid is echter niet te koop. War Child helpt oorlogskinderen met de verwerking van hun oorlogservaringen zodat zij zichzelf weer kunnen ontwikkelen, zich weer vrij kunnen voelen en kunnen gaan bouwen aan een vreedzame toekomst.

War Child Nederland
Het doel van War Child is om bij te dragen aan een vreedzame toekomst voor oorlogskinderen. War Child verleent vooral psychosociale hulp, gericht op de verwerking van oorlogservaringen. War Child heeft zich gespecialiseerd in psychosociale hulpverlening en maakt daarbij gebruik van creatieve middelen en technieken. De hulpverlening vindt altijd plaats in de leefomgeving van de kinderen. War Child leidt ook lokale medewerkers op en geeft trainingen aan andere hulpverleners en docenten. Momenteel bereikt War Child Nederland wekelijks ruim 15.000 kinderen in onder meer Sierra Leone, Eritrea, Soedan, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Afghanistan/Pakistan, Georgië, Tsjetsjenië en Ingoesjetië.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van het optreden van Dolf Jansen, of wilt u meer weten over het werk van War Child? Op ieder festival is een War Child stand aanwezig waar de War Child medewerkers de pers te woord kunnen staan.

EINDE BERICHT -



Ingezonden persbericht