CORDAID

Mensen in Nood voert 5 mei actie voor vrede in Burundi

Onder het motto 2getR 4 Mensen in Nood vragen Mensen in Nood en de popgroep Di-rect op 5 mei aandacht voor de situatie in Burundi. De Burundese zanger Fete zingt samen met Di-rect een Burundees vredeslied op poppodia in Nederland. Met een wuppie-actie moet het publiek op ludieke wijze Hutus en Tutsis bij elkaar brengen en kunnen festivalbezoekers een cd van Di-rect verdienen.

Het conflict in Burundi is helaas weer actueel. Komende woensdag, 30 april, moet in Burundi de presidentswisseling plaatsvinden zoals die in vredesonderhandelingen is vastgelegd. De huidige Tutsi president Buyoya moet dan plaats maken voor een Hutu president. De presidentswisseling brengt veel onrust en geweld met zich mee, afgelopen week heeft de hoofdstad Bujumbura zwaar geleden onder mortieraanvallen. De burgeroorlog in Burundi startte in 1993 en heeft sinds die tijd al aan 300.000 mensen het leven gekost! Ruim een miljoen mensen zijn het land uitgevlucht, maar ook in Burundi zelf leven honderdduizenden mensen als vluchteling in eigen land. Het geweld heeft grote gevolgen op het dagelijks leven, kinderen zijn als altijd onschuldig slachtoffer.

Het Nationaal Comité 4 & 5 Mei stelt dit jaar economische vrijheid centraal onder het motto Vrijheid is niet te koop. Mensen in Nood steunt in Burundi projecten die de economische zelfstandigheid bevorderen van oa vrouwen en kleine boeren in Burundi. Mensen in Nood ontwikkelt daarnaast vredes- en opbouwinitiatieven in Burundi, het Lied voor de Vrede is daar een voorbeeld van. Op initiatief van lokale muzikanten, waaronder Fete, hebben alle kinderen in de hoofdstad Bujumbura vredesliedjes geleerd. Tijdens bijeenkomsten met duizenden kinderen (Hutu en Tutsi) worden de liederen gezongen. Door het oefenen van de liedjes worden ook ouders bij het project betrokken.

Fete en Di-rect beginnen hun toernee op 5 mei in Assen en vliegen vervolgens per helicopter naar Haarlem, Den Bosch en Roermond. Samen met Fete zal ook Francoise Bigirimana in Nederland zijn, zij runt het kantoor van Mensen in Nood (Cordaid) in Burundi. Francoise is de eerste vrouw die aan het hoofd staat van een internationale hulporganisatie in Burundi. Zij zegt over het conflict in haar land De strijd heeft al voor zoveel dood en vernietiging gezorgd, het is belangrijk dat we ons nu richten op vrede. Verzoening moet je bewerkstelligen juist in de kleine dagelijkse dingen.