Gemeente Utrecht

Start aanleg transportriool Wittevrouwensingel

De Dienst Stadsbeheer van de gemeente Utrecht start op maandag 5 mei met de aanleg van een transportriool op de kruising Biltstraat/Wittevrouwensingel en Wittevrouwensingel tot aan de kruising met de Kleinesingel (huisnummer 82). Het transportriool komt naast de bestaande rioolbuizen te liggen. Aansluitend wordt de rijbaan op de Wittevrouwensingel opnieuw geasfalteerd, waarbij aparte fietsstroken worden aangebracht. Tevens voert Hydron, aansluitend op de rioleringswerkzaamheden op de kruising
Biltstraat/Wittevrouwensingel, werkzaamheden aan de waterleiding uit. De totale uitvoering duurt circa twaalf weken. Bewoners zijn hierover via een Stadsplan geïnformeerd.

Hoofdfietsroute
De Wittevrouwensingel behoort tot het fietsnetwerk van Utrecht en maakt deel uit van de 'hoofdfietsroute'. Bij de realisatie van hoofdfietsroutes streeft de gemeente na om aan weerszijden van een weg vrij liggende fietspaden aan te leggen. Aangezien hiervoor op de Wittevrouwensingel geen ruimte is, worden fietsstroken op het bestaande wegdek met rood asfalt gemarkeerd. Hiermee worden de verkeersveiligheid voor fietsers en de herkenbaarheid van de hoofdfietsroute verbeterd. Het wegoppervlak wordt niet verbreed.

Werkzaamheden Hydron
Voor de aanleg van het transportriool wordt de straat tijdelijk opgebroken. Waterleidingbedrijf Hydron maakt van de gelegenheid gebruik om de huidige leidingen te verbeteren. Hydron gaat in totaal gedurende circa vier weken aan de slag op de kruising Biltstraat/Wittevrouwensingel en ter hoogte van Wittevrouwensingel 53.

Planning werkzaamheden
De gemeente start op de kruising Biltstraat/Wittevrouwensingel. Er wordt steeds op een weghelft gewerkt zodat de andere helft beschikbaar blijft voor het verkeer. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, wordt de bovenste laag van de rijbaan opnieuw geasfalteerd. De uitvoering duurt circa vier weken.

Na vier weken (juni) wordt gewerkt op de Wittevrouwensingel, vanaf de kant van de Biltstraat richting Kleinesingel. Er wordt in fasen gewerkt, zodat steeds een gedeelte van de singel is afgesloten voor het verkeer. De werkzaamheden op de Wittevrouwensingel nemen in totaal ongeveer acht weken in beslag.

Bereikbaarheid tijdens de uitvoering
Het verkeer kan hinder ondervinden van de werkzaamheden. Tijdens het werk op de kruising Biltstraat/Wittevrouwensingel wordt alleen dat deel van de rijbaan waar gewerkt wordt, afgesloten. Het verkeer wordt dan over de andere weghelft geleid en kan alleen stadinwaarts rijden.

De Wittevrouwensingel is gedurende de werkzaamheden met hekken afgesloten.

Tijdens de werkzaamheden blijft de Biltstraat zo veel mogelijk vanuit twee richtingen bereikbaar.

Voor autoverkeer stadinwaarts, komend vanaf de Sartreweg en Waterlinieweg, blijft de Biltstraat in zijn geheel toegankelijk.

Alleen het verkeer staduitwaarts, komend vanaf de binnenstad, wordt omgeleid via de Nobelstraat, Maliesingel en Maliebaan. De gemeente plaatst omleidingsborden.

Ook Stads- en streekbussen worden omgeleid. Het Gemeentelijke Vervoersbedrijf (GVU) geeft bij de huidige bushaltes de omleidingsroute aan. De bushaltes aan de Wittevrouwensingel zijn tijdelijk buiten gebruik.

Fietsers en voetgangers
ondervinden geen hinder van de werkzaamheden.