Gemeente Aalsmeer



Gemeentehuis dicht
Rapport Spanningen groepen jongeren in Aalsmeer Kadernota Handhaving


Kadernota Handhaving
Naar aanleiding van de rampen in Enschede en Volendam en het daarna ontstane gevoel van onveiligheid bij veel burgers heeft de gemeente Aalsmeer besloten om controle en handhaving een hoge prioriteit te geven. Er is een kadernota handhaving opgesteld waarin de wet- en regelgeving gemeentebreed is opgewaardeerd om die wet- en regelgeving te stroomlijnen en een beter naleefgedrag te bevorderen.

Taken zijn in kaart gebracht, er is rekening gehouden met risico's en volksgezondheid. Het streven is om handhaving professioneler, planmatiger en efficiënter op te pakken.

Prioriteiten zijn o.a. horeca-inrichtingen en evenementen, bouw vergunning en illegale bouw, milieu- regelgeving, APV bepalingen m.b.t. recreatie in het plassengebied en illegale afgemeerde en ligplaats innemende woon - en recreatie arken.

Om de uitvoering gestalte te geven zullen nog dit jaar een handhavingscoördinator en een aantal projectleiders worden aangesteld.

De Kadernota Handhaving wordt de komende maanden besproken aan de wijktafels en een
publiekssamenvatting vindt u hier. De kadernota handhaving kan ook ingekeken worden bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Rapport Spanningen groepen jongeren in Aalsmeer Aanleiding
In de zomer 2002 kwamen de eerste meldingen bij de gemeente binnen dat er spanningen waren tussen groepen jongeren in Aalsmeer. Bij de politie is een aantal meldingen gedaan die aanleiding waren om daar nader op in te gaan.
In november heeft het college het besluit genomen om adviesbureau ES&E onderzoek te laten doen naar de situatie zoals die op dat moment was.

Quick-scan
In korte tijd moest de situatie omtrent groepen jongeren in beeld worden gebracht. Reden waarom gekozen is voor een quick-scan. Het betreft dus geen diepgaand onderzoek waarin grote aantallen personen zijn geïnterviewd. Het rapport bevat dan ook een aantal aannames en veronderstellingen die gebaseerd zijn op informatie van enkele personen. Dit neemt niet weg dat het rapport voldoende gegevens bevat op basis waarvan aanbevelingen zijn gedaan. Deze aanbevelingen zijn opgenomen in een plan van aanpak, dat in de vergadering van het college van 18 februari jl. is vastgesteld.

Aanpak
Aalsmeer gaat voor een aanpak in een vroeg stadium. Het gemeentebestuur wil door een brede aanpak van de problematiek verder escaleren voorkomen. Naast samenwerking met lokale en regionale instellingen zullen ook inwoners van Aalsmeer gehoord worden en wordt gedacht aan activiteiten voor verontruste ouders. Uit het onderzoek blijkt dat de afgelopen jaren zich, met tussenpozen, incidenten hebben voorgedaan. Evenals landelijk merkbaar is, verhardt de problematiek zich. Reden waarom bij de aanpak gekozen wordt voor acties op korte termijn, middellange termijn en lange termijn. Als de beleidslijnen zijn uitgezet en in het veld kunnen worden uitgevoerd, worden deze verankerd in het bestaande jeugdbeleid. Hiermee is een structurele aanpak gewaarborgd.

Netwerk
Half mei start een netwerk dat zich bezig gaat houden met het ontwikkelen van beleidslijnen voor de in het rapport omschreven problematiek. In het Netwerk zijn naast lokale ook regionale instellingen vertegenwoordigd zoals: beleidsmedewerkers gemeente Aalsmeer en Uithoorn, teamchefs van de politie, het jongerenwerk, vertegenwoordigers van scholen, de GGD, bureau Jeugdzorg, bureau HALT en het OM.
Het netwerk zal de beleidslijnen ontwikkelen op grond waarvan de volgende items in het veld (eventueel via werkgroepen) worden uitgezet.

Vergroten van kennis en inzicht
Kennis van de problematiek die speelt, meer inzicht in de groepen jongeren waar het om gaat en deskundigheidsbevordering op dit specifieke terrein op verschillende niveaus in verschillende geledingen.

Preventie
Hierbij moet gedacht worden aan het vroegtijdig signaleren van spanningen c.q. conflicten, interculturalisatie, het bevorderen van wederzijds contact.

Repressie
Aanpak van incidenten met gepaste maatregelen.

Samenwerking
Middels het netwerk wordt samenwerking tot stand gebracht met lokale en regionale partners. Ook in de uitvoering zullen lokale en regionale partners elkaar vinden om problemen op dit terrein op te pakken.

Mocht u meer informatie willen kunt contact opnemen met de afdeling Voorlichting, Bestuur en Grondzaken cluster communicatie en voorlichting telefoonnummer 0297-387611 of u kunt de 'Samenvatting rapport Spanningen tussen groepen jongeren in Aalsmeer' lezen.

drie workshops. Aan het eind van de avond kwamen de groepen weer bij elkaar in de raadszaal en werden de opmerkingen en vragen doorgenomen. Het enthousiasme onder de mensen viel direct op. Iedereen was bereid hier op een constructieve manier over mee te denken om werklozen nieuwe kansen te bieden.
mogelijkheid hadden bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Uiteraard blijft het niet bij een startconferentie. In juni van dit jaar zal er met de verenigingen die 6 maart geweest zijn en 24 april nog komen een vervolgbijkomst worden gepland om de ideeën verder uit te werken. Mocht u nog vragen hebben over deze conferentie dan kunt u contact opnemen met dhr. C. Bos van de gemeente Aalsmeer. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0297-387686.