Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Radio nationaal bestaat drie jaar

Dé enige echte Nederlandse muziekzender

Radio Nationaal bestaat 5 mei aanstaande drie jaar. De Nederlandse muziekzender is in 2000 gestart met het uitzenden van een ongeëvenaard Nederlands geluid. De daadwerkelijke viering van dit jubileum wordt uitgesteld tot eind mei om hopelijk tegelijkertijd de nieuw bemachtigde FM-frequentie te kunnen vieren.

Radio Nationaal heeft in de vergelijkende toets een bod gedaan op het kavel voor Nederlandstalige muziek. Als ongeëvenaarde Nederlandstalige muziekzender verwacht zij deze FM-frequentie in de wacht te slepen. Radio Nationaal is namelijk is de énige muziekzender die daadwerkelijk 50% Nederlandstalige muziek uitzendt. Driekwart van alle gedraaide platen is Nederlands product. Méér dan welk ander radiostation promoot Radio Nationaal nieuwe Nederlandstalige muziek. Veel van de gedraaide muziek bestaat uit actuele Nederlandse releases.

Hoe Nederlandstalig zijn Nederlandse stations?

Nederlandstalige muziek is op vele zenders een bijzaak. Hoewel andere commerciële en publieke stations zich soms afficheren met een Week of Weekend van de Nederlandse Muziek blijven dit activiteiten van incidentele aard. Geen enkel ander radiostation richt zich zo structureel op Het Beste van Eigen Bodem als Radio Nationaal:

Uit een analyse over de maand februari 2003 blijkt dat Radio 192 niet meer dan 16% Nederlandstalige muziek liet horen. Hoewel deze zender graag koketteert met het Nederlandse lied ( bewaker van het Nederlandse Cultureel Erfgoed ) kwam het aantal platen van Nederlandse artiesten in de onderzochte periode niet boven de 30% uit, waarvan de helft Nederlandstalig.

Voor Noordzee FM was Nederlandse muziek ooit de reden voor de overheid om hen een FM-frequentie toe te kennen. Het Commissariaat voor de Media poogt de hieruit voortvloeiende verplichting te handhaven, maar Noordzee FM voldoet aan deze eis door de Nederlandstalige muziek weg te stoppen in de nachturen. Overdag hoort men met name een internationale programmering.

De publieke omroep schenkt eigenlijk alleen thematisch aandacht aan Nederlandstalige muziek. In bepaalde weken van het jaar of gedurende bepaalde uren van de week wordt een bovengemiddelde aandacht geschonken aan het Nederlandstalige lied, maar nationaal product als percentage van de totale programmering blijft verwaarloosbaar.

Radio Nationaal is daarom al drie jaar het enige station dat zich volledig op Nederlandse muziek richt en hoopt dat op de FM-band de komende jaren te blijven. In 2002 werd (met uitzendingen op de kabel en de middengolf) nog een marktaandeel bereikt van 2,3% (Bron: CLO Intomart). Marktonderzoek dat vorige zomer in opdracht van Radio Nationaal werd uitgevoerd, toonde ook aan dat het Nederlandse lied zich in grote belangstelling mag verheugen in brede lagen van de bevolking. Het is dan ook terecht dat kabinet en kamer hebben besloten één van de negen FM-kavels voor te bestemmen voor Nederlandstalige muziek. Radio Nationaal verwacht niet alleen op basis van het ervaringscriterium de eerste gegadigde te zijn voor dit kavel, maar ook tot een zeer rendabele exploitatie te kunnen komen. Radio Nationaal is onder de uitsluitend via de kabel te ontvangen stations de best beluisterde zender van Nederland.


- EINDE BERICHT -


****