Gemeente Soest

Werken aan wegen (week 19: 5 t/m 9 mei 2003)

Voor de komende periode zijn de volgende wegwerkzaamheden gepland:

Sterrenbergweg:
In verband met wateroverlast wordt naast de Sterrenbergweg een bestaande rioolleiding vervangen door een grotere leiding. Nabij de Amersfoortsestraat ligt de leiding in de Sterrenbergweg. De Sterrenbergweg wordt daarom ter plaatse van Sterrenbergweg nummer 24, van 14 tot en met 16 mei 2003, afgesloten voor autoverkeer. De bedrijven ter plaatse blijven via de andere kant van de Sterrenbergweg bereikbaar.

---

Raad geeft kaders en richtingen aan voor meerjarenbegroting 2004-2007

Vanuit zijn kaderstellende en richtinggevende rol praat de gemeenteraad van Soest tijdens een raadsbrede commissievergadering op 8 mei (aanvang 19.30 uur) en tijdens de raadsvergadering op 22 mei (aanvang 20.15 uur) over het financieel perspectief van de gemeente Soest. Aan de orde komen richtingen en kaders voor de meerjarenbegroting 2004-2007 ten aanzien van eventueel nieuwe beleid, benodigde kostenreducties en belastingconsequenties. Met de kaders en richtingen die de raad aangeeft, gaat het college van Burgemeester en Wethouders de conceptbegroting verder vormgeven. In oktober van dit jaar wordt de begroting weer aan de raad voorgelegd.

Alvorens de meerjarenbegroting te behandelen, zal de gemeenteraad de jaarrekening 2002 vaststellen. Soest heeft het jaar 2002 positief afgesloten. Het overgrote deel van de voornemens voor 2002 is uitgevoerd of ligt op schema. Zo zijn er bijvoorbeeld grote vorderingen gemaakt in de voorbereiding van de brede school en heeft de ontwikkeling van het Spoordal als woongebied duidelijk vorm gekregen. Dit alles is uitgevoerd binnen de gestelde financiële kaders, waardoor het financiële resultaat voor 2002 positief is: een overschot van ruim 1,4 miljoen euro, vrijwel gelijk aan wat in het najaar reeds werd voorzien. Het overschot zal worden toegevoegd aan de algemene reserve. Het jaarverslag 2002 en het burgerjaarverslag 'Tussen de mensen' geven een goed overzicht van hetgeen in 2002 bereikt is.

Ook de tussenbalans voor 2003 in de vorm van de Voorjaarsnota is positief. De uitvoering van de plannen ligt grotendeels op schema. Maar liefst 94% van de beleidsvoornemens wordt conform de planning uitgevoerd.

De vooruitzichten voor de komende jaren zijn echter aanzienlijk minder positief. Gezien de nog lopende kabinetsformatie is de omvang van de bezuinigingen nog niet zeker. De verwachting is echter dat het Rijk, vanwege de onzekere economische situatie, aanzienlijk bezuinigingen zal moeten doorvoeren. Dat heeft op gemeentelijk niveau vooral gevolgen voor de rijksbijdrage (de algemene uitkering uit het Gemeentefonds). Verwacht wordt dat deze ook voor Soest de komende jaren (veel) lager zal uitvallen. Daarnaast is er een stijging van de uitgaven te verwachten, waaronder de uitgaven van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG).

Daarom zal Soest terughoudend moeten zijn met het ontwikkelen en uitvoeren van nieuw beleid. Het college van Burgemeester en Wethouders zal de gemeenteraad vragen om prioriteiten aan te geven voor nieuw beleid. Tevens zal de raad gevraagd worden om kaders aan te geven voor het terugdringen van het tekort; dit kan gebeuren via ombuigingen of door lastenverhoging voor de burgers. Als het Rijk inderdaad vergaand bezuinigt en alle gemeentelijke ambities en gewenste nieuwe ontwikkelingen zonder verdere keuze worden overgenomen, dan wordt een tekort verwacht van 4 miljoen euro in 2007 (een kleine 6 procent van de totale begroting). Met name door nieuw beleid te beperken, kan dat tekort mogelijk worden teruggebracht tot 1,6 miljoen euro in 2007.

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor het dan nog resterende tekort terug te dringen door 50 procent te bezuinigen door nieuwe plannen bij te stellen en zich te herbezinnen op de bestaande dienstverlening. De andere 50 procent moet komen uit een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB). Met het financieel perspectief zoals dat er nu ligt, betekent dat een bezuiniging oplopend tot EUR 800.000 in 2006. Er zullen vooral keuzes moeten worden gemaakt ten aanzien van gemeentelijke taken en diensten (minder diensten of mindere kwaliteit). Ook bij derden of in samenwerkingsverbanden ondergebrachte taken moeten daarbij worden bezien.
De OZB zal in dit voorstel met hetzelfde bedrag moeten stijgen (EUR 800.000 in 2006), wat neerkomt op een jaarlijkse verhoging van gemiddeld 3 procent, exclusief de inflatieaanpassing.
---

Inspraak nieuw provinciaal verkeers- en vervoersplan

Met het Strategisch Mobiliteitsplan Provincie Utrecht presenteert de provincie een nieuw provinciaal verkeers- en vervoersplan. De provincie werkt aan het verbeteren van de mobiliteit binnen de regio Utrecht. Het gaat hierbij om het verbeteren van de bereikbaarheid waarbij tegelijkertijd de veiligheid en leefbaarheid worden gewaarborgd.

Van 7 april tot 18 mei ligt het plan ter inzage in alle gemeentehuizen en bibliotheken in de provincie Utrecht. De provincie organiseert op 6 mei een inspraakavond in Woerden en op 12 mei een inspreekavond in Amersfoort. Iedereen is van harte welkom.