NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland


Energy Valley

april 2003

Energy Valley is een initiatief om de bestaande activiteiten op energiegebied in Noord Nederland uit te laten groeien tot een cluster van nationale en internationale betekenis. De basis hiervoor zijn de reeds bestaande bedrijfsactiviteiten op het gebied van aardgas en andere energiegerelateerde bedrijfsactiviteiten, alsmede de aanwezige kennisinfrastructuur.
Energy Valley kent drie pijlers:

De ontwikkeling van duurzame vormen van energie;

De uitbouw van de kennisinfrastructuur op het gebied van energie en energie business;

De uitbouw van de aanwezige bedrijfsactiviteiten. Het initiatief is tot stand gekomen in nauw overleg tussen drie noordelijke provincies, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven, waaronder Gasunie en RUG. Het Samenwerkingsverband Noord Nederland ziet Energy Valley als een belangrijk initiatief voor de economische ontwikkeling van het Noorden. Er is een oördinatiebureau Energy Valley in het leven geroepen met als directeur de heer Ir J. Volkers.

Het overgrote deel van de Nederlandse activiteiten op het gebied van aardgas vindt vanuit Noord-Nederland plaats. Daarnaast zijn er in het Noorden een aantal grote productiefaciliteiten voor elektriciteit gesitueerd en kent het Noorden een niet onbelangrijke rol op het gebied van duurzame energieontwikkeling. Ondersteund door gespecialiseerde kennis op (duurzaam) energiegebied zijn er nauwelijks clusters van bedrijvigheid te noemen waarin Noord Nederland een zo prominente en concurrerende positie inneemt als het energiecluster. Hiermee beschikt Nederland over een in nationaal opzicht stuwende concentratie van bedrijvigheid, die zich uitstekend leent voor verdere uitbouw, indien wordt aangehaakt bij de snel internationaliserende en liberaliserende energiemarkten en de transitie naar een duurzame energiehuishouding.
De directe en indirecte werkgelegenheid in de Noord-Nederlandse energiesector bedraagt momenteel circa 14.000 banen verspreid over de drie noordelijke provincies.

Energy Valley sluit nauw aan bij het landelijk economisch beleid, dat zich richt op de ontwikkeling van de kenniseconomie, de transitie naar een duurzame energiehuishouding en de stimulering van regionale economische clusters.
Het SNN (Samenwerkingsverband Noord Nederland) ondersteunt Energy Valley. SNN is van mening dat het initiatief belangrijke aanknopingspunten biedt voor de economische ontwikkeling op korte en lange termijn.
De NOM ziet Energy Valley als een strategische inzet voor structuurversterking van de Noordelijk economie. Het biedt goede aanknopingspunten voor acquisitie en het is een voedingsbodem voor uitbreiding van bestaande bedrijfsactiviteiten op het gebied van (innovatieve/duurzame) energie(technologie).

Voor de uitvoering van Energy Valley en het in samenwerking met het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en het Rijk initiëren van projecten is een uitvoeringsorganisatie opgezet. Hiervan maakt een coördinatiebureau deel uit, dat zorg draagt voor de dagelijkse werkzaamheden.

Drie Ontwikkelingspijlers
Energy Valley kiest voor de uitbouw van het energiecluster door inzet op drie ontwikkelingspijlers:

De ontwikkeling van duurzame energievormen
Aardgas, biomassa, CO2-opslag en kennisontwikkeling worden door de Algemene Energieraad beschouwd als dé sterke punten voor duurzame energieontwikkeling in Nederland. Deze thema's sluiten goed aan bij de in het Noorden aanwezige activiteiten en infrastructuur. Daarnaast lopen er reeds verschillende projecten waar ervaring en expertise wordt opgedaan ten aanzien van de ontwikkeling en implementatie van alternatieve energievormen. Energy Valley ondersteunt en bevordert het ontwikkelingsklimaat voor rendabele toekomstgerichte projecten en draagt op deze wijze bij aan de verduurzaming van de Nederlandse energiehuishouding.

De uitbouw van de kennisinfrastructuur
De Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Hogescholen moeten het noodzakelijke kennisfundament voor duurzame energieontwikkeling en uitbouw van bedrijfsactiviteiten in Noord Nederland vormen. Hierbij zal de nadruk komen te liggen op technische kennis van energie(-toepassingen) en kennis van energiemarkten. Het perspectief daarbij is om op internationaal niveau een onderscheidend kennisnetwerk op te bouwen.
Het in samenwerking met het Russische Gazprom opgerichte Energy Delta Institute is een voorbeeld van een kennisproject dat past binnen deze ambitie.

Doorontwikkeling van bestaande bedrijfsactiviteiten De liberalisering en internationalisering van de energiemarkten plaatsen de bestaande bedrijfsactiviteiten op energiegebied in een nieuw kader. Dit biedt mogelijkheden voor de energiesector in Noord-Nederland. Voorbeelden hiervan zijn:

NAM in Assen wordt gepositioneerd als centrum voor de Europese gasexploratie- en gasproductieactiviteiten van Shell. Dit betekent een verdere specialisatie en internationalisatie van de werkzaamheden, waarbij ook nieuwe kansen ontstaan voor toeleverende bedrijven;

De voorgenomen splitsing van Gasunie kan leiden tot geprivatiseerde handelsactiviteiten en een genationaliseerd transportbedrijf. Energy Valley streeft naar behoud en uitbouw van zowel de handels- als de transportactiviteiten in Noord Nederland;

De liberaliserende Europese energiemarkten biedt mogelijkheden om de kennis en expertise van Gastransport Services en Gasunie Research internationaal te vermarkten;

De ontwikkeling van nieuwe duurzame energievormen, zoals waterstofgas, biomassa, zonne-energie en windenergie bieden mogelijkheden voor de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe toepassingen en spin-offs door het aanwezige bedrijfsleven, dan wel nieuw te vestigen bedrijven;

Achter de bedrijfsactiviteiten op het gebied van gas en (andere vormen van) duurzame energie schuilt een groot netwerk aan toeleverende bedrijven. Het is de intentie van Energy Valley om dit netwerk uit te bouwen en het samen met de kernactiviteiten te positioneren als een internationaal onderscheidende cluster.