Gemeente Vianen

Vogelpest: ophokplicht weer ingesteld

Eerder werd al gemeld dat Hagestein en Vianen onder het gebied vallen waarin de ophokplicht geldt. Deze ophokplicht voor AI- gevoelige dieren is op 17 april door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij tijdelijk afgeschaft. Eén dag later werd de ophokplicht echter opnieuw ingesteld.

Het is vanaf heden dus niet meer toegestaan om AI-gevoelige dieren buiten rond te laten lopen! Tot de AI-gevoelige dieren behoren: Kippen, kalkoenen, parelhoenders, fazanten, patrijzen, pauwen, eenden, ganzen, zwanen, duiven (alleen diegene die voor consumptie worden gebruikt), struisvogels, emoes, nandoes, de families grootpoot-hoenders, hokko´s en hoatzin.

Let op!
De regelingen omtrent de vogelpest kunnen dagelijks veranderen. Daarom is het van groot belang dat u het actuele nieuw in de gaten houdt. Dat kan via Teletekst pagina 460, de website van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij www.minlnv.nl of naar het speciale vogelpestloket tel. 0800-2233322. Hierbij is het van belang om te weten dat de Gemeente Vianen onder compartimenten A (Everdingen en Hagestein) en D (de rest van de gemeente) vallen.

Hagestein en Everdingen vallen binnen ophokgebied vogelpest

Voor geheel Nederland zijn maatregelen getroffen om verdere verspreiding van vogelpest tegen te gaan. Zo zijn er in Nederland diverse ophokgebieden aangewezen. De kernen Hagestein en Everdingen vallen binnen het ophokgebied, zoals blijkt uit het kaartje.

Het ophokgebied is het gebied, gelegen tussen de grenzen van het vervoersbeperkingsgebied Gelderse Vallei en van het vervoersbeperkingsgebied Beneden Leeuwen en de navolgende begrenzing:


* Snelweg A2 volgend in noordwestelijke richting tot verkeersknooppunt Everdingen A27

* Vanaf knooppunt Everdingen de A27 volgen in noordelijke richting tot de aansluiting op de A6.

De regels hebben grotendeels betrekking op de zgn. AI-gevoelige dieren (dat zijn de dieren die gevoelig zijn voor vogelpest) en de producten daarvan (eieren, mest e.d.). Tot de AI-gevoelige dieren behoren: Kippen, kalkoenen, parelhoenders, fazanten, patrijzen, pauwen, eenden, ganzen, zwanen, duiven (alleen diegene die voor consumptie worden gebruikt), struisvogels, emoes, nandoes, de families grootpoot-hoenders, hokko´s en hoatzin.

Voor meer informatie kunt u de huis aan huis folder downloaden die is verspreid in Hagestein en Everdingen, kijken op teletekst pagina's 461 (LTO) en 462/463 (LNV) of surfen naar www. www.minlnv.nl/vogelpest