Grontmij

Grontmij NV



05/05/03 - Aanleg IBAs volgens Gelders Model van start

Op maandag 7 april 2003 plaatste gedeputeerde Aalderink van de provincie Gelderland de eerste installatie voor Individuele Behandeling Afvalwater (IBA) in het buitengebied van de gemeente Lichtenvoorde. Een unieke gebeurtenis, omdat deze gemeente de eerste is die de aanleg op grote schaal volgens het Gelders Model aanpakt.

Het Gelders model is gebaseerd op de sanering van ongezuiverde lozingen in het buitengebied volgens het principe Laagst maatschappelijke kosten met een verantwoord milieueffect. In het gebied van Lichtenvoorde zijn nog zevenhonderd ongerioleerde percelen. Een deel van deze percelen wordt aangesloten op de drukriolering. Waar dit te duur is, worden IBAs klasse II geplaatst. De IBA klasse II heeft een zuiverend vermogen van circa 80 procent.

Zorgplicht
Op deze wijze geeft de gemeente invulling aan de verbrede zorgplicht. Ook als men niet op drukriolering aangesloten wordt, biedt de gemeente de burger een goede oplossing aan. De gelijkwaardige behandeling van burgers is hiermee gewaarborgd. De IBA is eigendom van de gemeente, die het systeem ook beheert en onderhoudt.

Het ontwikkelen van de aanpak in Lichtenvoorde is steeds ondersteund door WAGRO milieutechnieken v.o.f. Dit is een samenwerking tussen Waterstromen BV (100% dochter van Waterschap Rijn en IJssel) en Grontmij. Door deze twee bedrijven is ervaring gewaarborgd zowel in selectie, onderhoud en beheer van het systeem als in het proces van aanleg en communicatie. Grontmij saneerde in de Achterhoek reeds 8500 percelen bij diverse gemeenten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bé Brinkman, telefoon 06-5323 0538.

---

s?grontmij&Corporate.nieuws.nieuws.asp.Aanleg+IBA%92s+volgens+Gelders
+Model+van+start