BASF

BASF versterkt haar activiteiten in de kunststoffen

BASF koopt de activiteiten in technische kunststoffen van Honeywell en verkoopt haar activititeiten in nylon vezels aan Honeywell. De overdracht vindt plaats op 1 mei 2003

LUDWIGSHAFEN, Duitsland BASF Aktiengesellschaft heeft vandaag de werelwijde activiteiten in technische kunststoffen van Honeywell International, Morris Township, N.J. overgenomen en heeft aan Honeywell haar werelwijde activiteiten in nylon vezels verkocht. Voor deze transactie zetten al de betrokken regelende autoriteiten, zo ook de FTC (Federal Trade Commission) in de Verenigde Staten, het licht op groen.

Door deze overeenkomst, medegedeeld op 14 januari 2003, verlaat BASF de markt van de vezels en concentreert ze zich op de kunststoffen. Dit segment omvat eveneens kunststoffen op basis van styreen, polyurethaan evenals de tussenproducten voor de nylonproductie.

Onze aandacht zal vooreerst uitgaan naar de snelle realisatie van het voordeel dat de integratie van technische kunststoffen met zich meebrengt verklaarde Dr. John Feldmann, lid van de directieraad van BASF Aktiengesellschaft, verantwoordelijk voor het segment Kunststoffen en Vezels, dat de nieuwe naam Kunststoffen zal dragen. Op gebied van kunststoffen streeft BASF naar de leiderpositie zowel voor wat marktaandelen als ook diensten en kostenstructuur in de belangrijke regios betreft. Ook concentreren wij ons op die producten waar wij ons concurrerend kunnen instellen zodat wij, zowel voor de klant als voor onszelf, een toegevoegde waarde kunnen creëren. De overname van de activiteiten van Honeywell in technische kunststoffen versterkt het productenpallet dat BASF haar klanten aanbiedt, vooral in de automobiel-en verpakkingsindustrie en in de electrische en electronische nijverheid. Als resultaat van deze transactie zal BASF haar plaats als belangrijkste leverancier van technische kunststoffen wereldwijd, versterken. BASF verwerft productiecapaciteit, vermogen in onderzoek en ontwikkeling, alsook verkoop- en dienstleveringssites wereldwijd. De overgenomen activiteiten hebben op 500 personeelsleden van Honeywell betrekking.

De technische kunststoffen van Honeywell hadden in 2002 een omzet van circa 380 miljoen dollar. In combinatie met de technische kunststoffen en tussenproducten voor de nylonproductie van BASF, zou de gezamenlijke omzet in 2002 pro forma ongeveer 2,2 miljard dollar geweest zijn.

De omzet van BASF in nylon vezels bedroeg in 2002 ongeveer 360 miljoen dollar.

BASF is één van de meest toonaangevende ondernemingen in de chemische industrie wereldwijd. Zij biedt haar klanten een breed assortiment van producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas.
De Verbundstrategie is één van de bijzondere sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte van haar concurrenten. De handelswijze van BASF is in overeenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling. In 2002 behaalde BASF met meer dan 89.000 medewerkers een omzet rond de 32 miljard euro. BASF is genoteerd aan de beurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA), New York (BF), Zürich (BAS) en Parijs (BA).

Vooruitzichten
Dit persbericht bevat vooruitzichten in de zin van de U.S. Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Deze vooruitzichten zijn gegrond op de hedendaagse verwachtingen, de berekeningen en de voorspellingen van het bestuur van BASF alsook van op heden beschikbare informatie. Ze garanderen de toekomstige resultaten niet en bevatten risicos en onzekerheden gebonden aan de vooruitzichtmoeilijkheden en aan de hypothesen op de toekomstige evenementen, die zich onjuist kenbaar zouden maken. Talrijke factoren zouden er voor kunnen zorgen dat de werkelijke resultaten, realisaties en prestaties van BASF verschillend zouden kunnen zijn van degene genoemd ofwel stilzwijgend bedoeld in deze verwachtingen. Deze factoren zijn b.v. degene inbegrepen in de « Form 20-F » van BASF opgenomen bij de « Securities and Exchange Commission ». Wij voelen ons niet verplicht de voorspellingen van dit persbericht bij te houden.