Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zij riskeerden hun leven voor Nederland,

nu is Nederland ze kennelijk vergeten!

De ACOM, de CNV-bond van militairen, heeft tijdens het werkbezoek van de voorzitter aan Suriname, een week geleden, geconstateerd dat Nederland haar Surinaamse "bevrijders" is vergeten. Als "beloning" zijn ze zelfs het Nederlanderschap kwijt geraakt, - het enige wat zij hebben behouden is een schamel pensioen.

In Suriname bleek de ACOM-delegatie vaak op schrijnende wijze dat er voor de Surinaamse oud-strijders vanuit Defensie en "politiek" Den Haag nauwelijks enige belangstelling is, laat staan dat er sprake is van enige vorm van nazorg.

Bovendien blijkt de schaarse belangstelling ook nog eens te bestaan uit loze gebaren. Zoals de herhaalde belofte van de toenmalige minister van Defensie, De Grave, ten aanzien van de medische zorg aan de Surinaamse veteranen. De voormalige VVD-bewindsman maakte in dat verband "een groots gebaar" door toe te zeggen het ernstig verwaarloosde Militair Hospitaal in Paramaribo te zullen laten opknappen, zodat de veteranen daar hun medische zorg konden krijgen. Ook werd hen een Militair Tehuis beloofd. De Surinaamse minister van Defensie kreeg zelfs het verzoek alvast naar een geschikte locatie te willen omzien. Tot op dit moment zijn die "Haagse" beloften op geen enkele wijze nagekomen.

De ACOM hoopt dat deze Surinaamse veteranen, die hun leven hebben geriskeerd voor onze vrijheid, niet even lang op hun "nazorg" moeten wachten als de Nederlandse veteranen. Immers, mocht dat wel het geval zijn, dan loopt "Den Haag" de gerede kans dat het niets meer aan hun nazorg hoeft te doen, omdat ze er hoogstwaarschijnlijk niet meer zullen zijn!

Leusden, 5 mei 2003



Ingezonden persbericht