Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Aardbeving in Turkije: Rode Kruis en Rode Halve Maan in actie

Situatie-overzicht

De toestand in het getroffen gebied blijft zorgwekkend. Vooral de stadskern van Bingol is zwaar getroffen evenals een aantal dorpen in de wijde omgeving. Deze namiddag werden deze voorlopige cijfers vrijgegeven door de Internationale Federatie van de Rode Kruis-en Rode Halve Maan verenigingen en de Turkse Rode Halve Maan:
* ongeveer 500 gewonden

* 121 doden

* 80 vermisten

De zwaargewonden zijn na triage door onder meer 2 dokters en 8 verpleegkundigen, werkzaam in de mobiele kliniek van de Turkse Rode Halve Maan afgevoerd naar ziekenhuizen in steden op zo'n 100 km afstand (o.a. naar Diyarbakir, Erzurum en Elazig). De lichtgewonden werden verzorgd in tenten waarna ze als ambulante patiënten terug konden naar huis of naar de voorzieningen voor voorlopige opvang.

Turkse Rode Halve Maan

Op basis van voorlopige ramingen zijn ongeveer 2.000 huizen beschadigd, waaronder heel wat appartementsgebouwen. De Turkse Rode Halve Maan heeft vandaag in overleg met 13 leiders van de lokale gemeenschap een tussenoplossing uitgewerkt om de opvang van dakloze mensen beter te organiseren. De oplossing om grote tentenkampen, ondermeer afkomstig van de voorzieningen van het Rode Kruis voor de opvang van vluchtelingen uit Irak, op te zetten voor de dakloze slachtoffers werkte niet zoals gepland. Heel wat mensen verkozen dicht bij hun getroffen huis te overnachten in kleine tenten. Dit bemoeilijkte dan weer de hulpverlening. Als werkbare oplossing worden voor deze nacht 13 kleinere tentenkampen opgezet. De Turkse Rode Halve Maan zorgt ook voor de aanvoer van bloed en medicijnen.

Daarnaast zorgt de Turkse Rode halve Maan de dag door voor voedselbedeling voor zowel slachtoffers als voor hulpverleners onder meer via mobiele keukens. Ook de waterbedeling wordt georganiseerd, daar heel wat installaties onklaar geworden zijn.

Verder worden ook ploegen ingezet voor de psycho-sociale opvang van de slachtoffers. Dergelijke traumatische ervaringen laten diepe sporen na. Gespecialiseerde vrijwilligers brengen daarvoor een bezoek aan de getroffenen in de ziekenhuizen.

(2/5/2003)


---

---

Voor meer informatie kan u terecht bij:

Luc De Groote: GSM 0475/98.43.64 Rechtstreeks contact met Bea Van Hove, de Rode Kruis afgevaardigde ter plaatse wordt ook via dit telefoonnummer georganiseerd.