CORAM INTERNATIONAL BV

Gedeelde eerste prijs bij Coram Design Award 2003

PERSBERICHT


Een gedeelde eerste prijs bij de Coram Design Award 2003 van 11,500 Euro.

Op 2 Mei 2003 werd in Eindhoven de Coram Design Award uitgereikt. De jury selecteerde uit de 6 nominaties de twee beste. De inzending 'idea' van Marek Suchowiak en Piotr Jagiellowicz en het ontwerp 'A-bag' van Kirsten Doermann, Aysin Ipekci en Solam Mkhabela werden uitgekozen. Het thema was 're-use or re-duce', of hoe water te besparen in de badkamer.

Met hun ontwerp proberen Suchowiak en Jagiellowicz de gebruiker bewust te maken van de hoeveelheid water die hij gebruikt. De kraan op de wastafel is uitgevoerd als kan, die gevuld kan worden door hem te bewegen. De volle kan wordt daarna uitgegoten in de wastafel. Zo voorkomen zij dat de kraan blijft lopen en zorgen ervoor dat de gebruiker toch goed de hoeveelheid water kan bepalen die hij gebruiken wil.

Het ontwerp van Doermann, Ipekci en Mkhabela is gedacht voor een verre toekomst waarin een groot aantal gebieden in de wereld waterschaarste kennen. Zij ontwierpen een soort rugzak waarin de reiziger zijn eigen water vervoert. De rugzak kan telkens bij waterstations gevuld worden.

De winnaars komen uit drie verschillende landen. Suchowiak en Jagiellowicz komen uit Polen, Doermann en Ipakci uit Duitsland en Mkhabela uit Zuid-Afrika.

De overige finalisten kregen een eervolle vermelding. Dat waren:


- Roger Arquer met een komplete badkamer unit, waarin het afvalwater van wastafel en douche hergebruikt wordt als spoelwater voor de wc

- Pierre-Gilles Fourquie (vorig jaar ook genomineerd) uit Frankrijk met een systeem waarbij zonder water gebaad kan worden
- Pieter Selen en Ebbo Ruiter uit Nederland met een kraan die de eerste paar liter koud water opslaat en daarna weer afgeeft door het bij het warme water te mengen

- Sebastien Cordoleani uit Frankrijk met een afstandsbediening voor de douche, waarmee de hoeveelheid afgegeven water kan worden bepaald door meer of minder te knijpen.

Alle inzendingen zullen met vermelding van naam en land van herkomst op het internet (www.coramdesignaward.nl) worden voorgesteld.

Voorzitter van de jury was mevrouw dr. Mai Felip, lid van de senaat van de ICSID (International Council of Societies of Industrial Design). Verder bestond de jury uit specialisten als
- Manager Massimo Bortott van de italiaanse design-factory Alessi

- Prof. Jan Jacobs, hoogleraar industrieel ontwerpen aan de TU Delft),

- voormalig bestuursvoorzitter van de Design Academy Jan Lucassen,

- Jos Oberdorf, partner van ontwerpbureau npk in Leiden,
- Luca Buttafava, van Domus Academy te Milaan
Organisator van deze designwedstrijd is Coram International BV, gevestigd in Geldrop, een van de leidende fabrikanten van sanitaire artikelen in Europa. In Nederland verkoopt Coram deze artikelen via diverse dochtermaatschappijen onder de merken Tiger (haken, badkameraccessoires uit kunststof en metaal, toiletzittingen en
-borstels, handdouches), Sealskin (badmatten, veiligheidsmatten, douchegordijnen, douchecabines en -bakken, baden en badkameraccessoires) en Geesa (badkameraccessoires uit metaal). De verkoop geschiedt via bouwmarkten, warenhuizen, speciaalzaken en de vakhandel.

Goed design voor de badkamer
Met deze internationale prijsvraag wil Coram in Europa haar positie als leverancier van producten met een goed design voor betaalbare badkamerartikelen benadrukken en de markt een frisse impuls geven ten voordele van de op design gerichte consument.


05 mei 03 12:11

Contactpersoon:
Coram Design Award 2003
Coram International BV
Mr. Mels G.P.Boom
Postbus 11,
5660AA Geldrop
tel. 040 2809 896
fax 040 2809 899
e-mail mels.boom@coram.nl
internet: www.coram.nl