Persberichten - 05/05/2003

Vogelpest: geen gevaar voor de vogels van Paradisio

Goed nieuws voor de 2.500 vogels van Paradisio: het Federaal Bureau voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft op woensdag 30 april 2003 besloten Paradisio de toelating te verlenen om de vogels die bedreigd zouden kunnen worden door een eventuele verspreiding van de vogelpest naar Wallonië te vaccineren.

Hoewel de kans op verspreiding zeer klein is en er geen enkel geval van vogelpest geïdentificeerd werd in Wallonië, overweegt Paradisio dus een preventief vaccinatieplan in te voeren, aangezien het park onderdak biedt aan een aantal zeer zeldzame beschermde vogelsoorten waarvan sommige met uitsterven bedreigd zijn (het gaat om diverse soorten die onder internationale behoudprogrammas vallen). Het plan wordt pas van toepassing als er vogelpest zou worden vastgesteld in een straal van 50 km rond het park. De vogels die eerst gevaccineerd zouden worden, zijn de loopvogels (struisvogels, casuaris,), de hoenderachtigen (kalkoenen, fazanten, hokkos,), de eendachtigen (ganzen, eenden,) Zij vertegenwoordigen ongeveer 10% van de vogels in het park dat in totaal 2.500 vogels herbergt. Als beslist zou worden over te gaan tot vaccinatie, zullen nog andere maatregelen volgen, zoals de afzondering van de te vaccineren vogels in de zone waar ze verblijven.

Momenteel kondigt Paradisio daarentegen de voortzetting van de reeds genomen preventieve maatregelen aan. Er worden geen vogels, noch eieren vervoerd; de uitwisseling tussen stagiairs van andere dierenparken (en meer bepaald uit Nederland) wordt stopgezet; er is een verbod op studiereizen naar Nederlandse collegas; er werden reinigingsbakjes geïnstalleerd voor de verzorgers in de verblijfzones van de dieren.

Tot dusver heeft Paradisio een recordaantal bezoekers opgetekend sinds de maand april; het park heeft dus niet te lijden onder het vogelpestsyndroom.
Paradisio is open op de gewone tijden en onder de gewone omstandigheden: elke dag tussen 10 en 18 uur. De roofvogeldemonstraties zijn niet onderbroken.

Bron: Parc Paradisio
Provider: Euronext Brussels