Ministerie van Defensie


---


---

foto: Een luchtmachtmilitair legt bloemen bij een kruis op de Waaldorpervlakte (Peter Wiezoreck)

Nederland herdacht gevallenen

05-05-2003

In heel Nederland zijn zondag (4 mei) de slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies omkwamen. De nationale dodenherdenking vond traditiegetrouw plaats op de Dam in Amsterdam in aanwezigheid van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Even voor 20.00 uur legden de vorstin en de Prins van Oranje een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Daarna volgden twee minuten stilte.

De plechtigheid op de Dam werd muzikaal omlijst door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Militairen van de krijgsmachtdelen verzorgden een ere-afzetting in de hoofdstad. Burgemeester Job Cohen hield een korte toespraak en een middelbare scholier las een zelfgemaakt gedicht over de oorlog voor.

Ook elders in het land vonden wijd en zijd herdenkingen plaats, waaronder op de Waalsdorpervlakte, waar tijdens de bezetting veel verzetslieden zijn gefusilleerd. Eerder die dag hadden marine en luchtmacht hun gevallenen al geëerd in respectievelijk Den Helder en Soesterberg. De landmacht herdacht haar gesneuvelden s avonds op de Grebbeberg.
foto: Bij de herdenking op de Grebbeberg was ook mr. Pieter van Vollenhove aanwezig