HBAG groenten en fruit


Food Compass steunt handel bij analyseplicht

De handel in vers(e) groenten en fruit krijgt met steeds zwaardere eisen te maken op het gebied van voedselveiligheid. In de nieuwe Hygiënecode, die half april is verspreid, staat een nieuwe verplichting. Producten waarop zich eventueel acuut toxische stoffen kunnen bevinden, moeten op bedrijfsniveau door alle handelaren in groenten en fruit steekproefsgewijs worden gecontroleerd. Food Compass biedt handelsbedrijven een helpende hand om die nieuwe verplichting na te komen.

Food Compass is een initiatief van Frugi Venta in samenwerking met Productschap Tuinbouw. De officiële naam is Stichting Monitoring Voedingstuinbouw. De brancheorganisatie Frugi Venta levert deze nieuwe dienstverlening op maat, voor zowel leden als niet-leden. Het gaat bij die monitoring om de residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit, ongeacht de herkomst. De nieuwe zorgplicht geldt voor alle handelaren, importeurs, exporteurs, sorteer- en pakstations, veilingen en telersverenigingen.

RISICOANALYSES
Door een groep deskundigen van Frugi Venta-leden wordt in samenwerking met de Keuringsdienst van Waren het monitoring-programma opgesteld. Zij kijken daarbij vooral naar risicoanalyses. Als onafhankelijke monsternemer is AQS geselecteerd. Vervolgens voert TNO Voeding in Zeist de analyses uit. De resultaten worden door het Wageningse instituut RIKILT en Productschap Tuinbouw anoniem in de EWRS-databank op internet geplaatst. EWRS staat voor Early Warning & Response System.

Op http://library.wur.nl/ewrs is meer informatie te vinden. Daar staan ook de keuzemogelijkheden om aan de wettelijke verplichting te voldoen. Bedrijven kunnen uiteraard zelf een controlesysteem opzetten, maar de efficiënte aanpak door Food Compass neemt veel extra zorgen en kosten uit handen. De belangrijkste voordelen van een landelijke, sectorale aanpak van residumonitoring zijn de kostenefficiëntie, objectiviteit en deskundigheid plus het
gemak voor de deelnemers. De deelnamekosten aan Food Compass variëren van 1.025 tot maximaal 2.500 euro per (kalender)jaar.

INFORMATIEMIDDAG
Tijdens een informatiemiddag op donderdag 22 mei geven Keuringsdienst van Waren, Productschap Tuinbouw en Frugi Venta praktische informatie. Vanaf 14.30 uur zijn handelaren en adviseurs welkom in Zoetermeer. Aanmelding vóór 16 mei, via foodcompass@tuinbouw.nl of (079) 347 06 01 is noodzakelijk. De zaalcapaciteit is namelijk beperkt. Alleen tijdige aanmelders ontvangen een bevestiging met routebeschrijving.

Deze week ontvangen alle handelaren in vers(e) groenten, fruit en paddestoelen en hun adviseurs meer informatie van Food Compass. In de begeleidende brief besluit Willem Baljeu (directeur Frugi Venta), initiatiefnemer van de Stichting Monitoring Voedingstuinbouw met de zin: "Met Food Compass blijft uw voedsel veilig op koers. Vaart u met ons mee?"

Food Compass is een initiatief van Frugi Venta in samenwerking met Productschap Tuinbouw.