Gemeente Tiel


Onthulling beeld De Roeier

Op Bevrijdingsdag om 10.30 uur onthullen loco-burgemeester Gradisen van de gemeente Tiel en burgemeester Jansen van de gemeente Neerijnen het beeld van De Roeier. Kinderen van de gelijknamige Prins Willem Alexanderscholen uit Tiel en Neerijnen ondersteunen hen daarbij. Het beeld komt weer op zijn oude plek te staan aan de Waalbandijk in Zennewijnen.

Kunstenaar Willem den Ouden maakte het beeld jaren geleden van gips en ijzer. Vanaf 1995 staat het beeld al aan de Waal tussen Tiel en Varik ter hoogte van Zennewijnen. De gemeenten Neerijnen en Tiel besloten vorig jaar het beeld voor de eeuwigheid te bewaren door opdracht te geven het beeld in brons te laten gieten. Het beeld, dat uitzonderlijke afmetingen heeft, is met speciaal transport naar een bronsgieterij vervoerd en wordt vrijdag 2 mei voor de onthulling teruggezet op een aanpaste sokkel.

Het beeld van De Roeier is gemaakt naar de persoon Leendert Papo, die tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog geallieerde piloten over de Waal naar bevrijd gebied roeide. Het beeld staat symbool voor alle verzetsactiviteiten in de Betuwe, voor alle verzetshelden, bevrijders en slachtoffers, zowel bekend als onbekend. Het beeld is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Gelderland en de inzet van vele vrijwilligers.

Speciaal voor de onthulling heeft Mia Verbeelen van het voormalig vertellerscollectief O'Rare samen met Gerard Zuijderhoff, oud-inwoner van Zennewijnen, een verhaal gemaakt. Van het verhaal geven zij een klein voorproefje tijdens de plechtigheid. Het verhaal van Mia Verbeelen en Gerard Zuijderhoff is in zijn geheel te horen op donderdag 15 en vrijdag 16 mei.