Ingezonden persbericht


Zelfstandige online leeromgeving voor kinderen

Ontdeknet start proef in Kenniswijk

Eindhoven, 5 mei 2003 ?Kenniswijk en Ontdeknet introduceren de eerste individuele online leeromgeving voor Nederlandse kinderen. Met deze leeromgeving kunnen de kinderen zelfstandig thuis werken, zonder begeleiding van een leraar. Op 5 mei gaat de eerste proef met leerlingen van 7 tot 12 jaar van start. Leerlingen werken gedurende 7 weken aan hun Ontdeknet-certificaat, een soort zwemdiploma voor de kennismaatschappij. Daarvoor maken zij een werkstuk, waarbij ze verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Via internet kunnen ze direct samenwerken met experts op allerlei gebieden om de benodigde informatie te verzamelen. Bijzonder aan dit Kenniswijk-project is een intelligente online 3D-coach die de kinderen dingen leert.

Via internet contact met experts
Ontdeknet is van oorsprong ontwikkeld voor scholen, waarbij een leraar met behulp van de Ontdeknet-site een project kon uitvoeren. Dit initiatief is succesvol gebleken, wat een reden was om het concept verder uit te rollen. Een samenwerking met Kenniswijk BV maakte nieuwe dimensies mogelijk. Waar Ontdeknet voorheen alleen een schoolproject was, kunnen de kinderen Ontdeknet nu gebruiken om na school zelfstandig verder te leren. Kinderen die gewoon nieuwsgierig zijn en meer willen weten over een bepaalde sport, hobby of beroep werken op Ontdeknet aan hun Ontdeknet-certificaat. Zij kunnen via internet contact leggen met 'experts' op allerlei gebieden, die hun vragen beantwoorden en een dagboek bijhouden. De experts zijn vrijwilligers die door werk, hobby of interesse verstand hebben van een bepaald onderwerp dat bij kinderen tot de verbeelding spreekt.

Breedbandige content
De begeleiding van de leerlingen wordt overgenomen door Onty, de Ontdeknet-vis (zie voor illustratie de bijlage). Onty is een intelligente driedimensionale flashapplicatie die praat en met bewegingen en emoties reageert op wat een kind doet. Onty begeleidt de voortgang van 'de leerling' voor wat betreft het Ontdeknet-certificaat en ondersteunt hem of haar met aanwijzingen, uitleg en opdrachten. Op die manier kunnen kinderen zonder tussenkomst van anderen op een speelse manier zelfstandig werken. Verder kunnen de experts nu ook video- en geluidsfragmenten gebruiken om de leerervaring voor de kinderen nog leuker en leerzamer te maken. Daarnaast profiteert Ontdeknet nu van het uitwisselen van breedbandige content (met name video), omdat Kenniswijk deze breedbandverbinding faciliteert.

Proef tot eind juni
Het Ontdeknet-project begint op 5 mei met een proef binnen Kenniswijk met 40 kinderen en 40 experts. Deze proef loopt tot 21 juni dit jaar. De resultaten van de proef worden verwerkt gedurende de zomermaanden. In september, gaat Ontdeknet open voor alle Kenniswijk-bewoners. Deelname aan de proef is voor zowel kinderen als experts (die ook in Kenniswijk wonen) gratis.

Zie