Socialistische Partij

12de congres

Onderfinanciering brengt speciaal onderwijs in problemen

05-05-2003 * Circa 120 gedragsgehandicapte leerlingen kunnen geen passend onderwijs volgen in de regio Leiden als gevolg van onderfinanciering door de overheid. Kamerlid Fenna Vergeer van de SP vraagt minister Van der Hoeven snel meer middelen beschikbaar te stellen voor het speciaal onderwijs. "Deze problemen dreigen eerder regel dan uitzondering te worden."

Leerlingen die extra aandacht nodig hebben, komen op wachtlijsten, moeten over grote afstanden worden vervoerd, zitten in het VMBO waar ze niet horen of blijven onterecht in het speciaal onderwijs, waar ze de plaats innemen van andere gehandicapte leerlingen. In het uiterste geval zitten ze thuis. SP-Kamerlid Vergeer trekt aan de noodbel: "De regering beweert al jaren dat de wachtlijsten in het onderwijs moeten verdwijnen, maar het blijft steeds bij mooie woorden. Gehandicapte kinderen worden volstrekt onnodig slachtoffer van dit wanbeleid."

Omdat de regering de scholen onvoldoende bekostigt, moeten zij zaken als een conciërge van de nevenvestiging, invalidentoiletten, extra gymnastiekvoorzieningen en aanpassing van deurkozijnen zelf betalen. Bij de financiering van speciale scholen houdt de regering onvoldoende rekening met dergelijke kosten. Scholen en gemeenten dienen de tekorten zelf aan te vullen. Per 1 augustus a.s. treedt de leerlinggebonden financiering in werking. Ouders krijgen dan een geldbedrag om zelf een school te kiezen en extra voorzieningen te betalen. Vergeer: "Ouders worden hierdoor met de problemen opgezadeld, terwijl het aan de regering is om de wachtlijsten weg te werken. Het nieuwe kabinet mag het speciaal onderwijs niet langer in de kou laten staan."