KPN NV

Datum 5 mei 2003 KPN breidt WLAN-activiteiten uit
Nummer 028p

Acquisitie in Nederland en samenwerkingsovereenkomst in Duitsland versterken KPN's portfolio op het gebied van breedbandconnectiviteit

KPN N.V. heeft vandaag een controlerend belang verworven in de Nederlandse onderneming HubHop B.V., een Wireless Local Area Network 'hotspot' provider. Bovendien maakte KPN's Duitse dochter E-Plus bekend een uitgebreide wireless LAN (WLAN)-samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten met NetCheckIn GmbH uit Duitsland. Dankzij deze initiatieven kan KPN zijn positie in de opkomende WLAN-markt versterken en daarmee de basis leggen voor de verdere ontwikkeling en levering van draadloze toegang tot breedband-Internet.

KPN heeft EUR 1,5 miljoen geïnvesteerd in de verwerving van het controlerend belang in HubHop B.V., de grootste provider van publieke WLAN hotspots in Nederland. Het bedrijf bezit en exploiteert momenteel 35 hotspots in Nederland (waaronder het Nederlands Congres Centrum in Den Haag en de Beurs van Berlage in Amsterdam). Als een van de eerste bedrijven die actief waren op de Nederlandse WLAN-markt heeft HubHop B.V. een belangrijke rol gespeeld bij het promoten van de voordelen die publieke WLAN's bieden voor draadloze breedbandconnectiviteit, naast de uitgebreidere mobiele GPRS- en UMTS-netwerken.

In Duitsland hebben E-Plus en NetCheckIn GmbH (NCI) een letter of intent getekend met als doel de gezamenlijke verwerving en exploitatie van publieke WLAN hotspots. Dankzij de overeenkomst kan E-Plus zijn klanten op geschikte locaties in Duitsland aantrekkelijk en veilig toegang bieden tot draadloos breedband-Internet, en daarnaast billing-diensten leveren. In het kader van de overeenkomst zal NCI de benodigde infrastructuur bouwen en onderhouden. E-Plus zal zich bezighouden met customer relations inclusief billing.

KPN beschouwt WLAN als een belangrijk onderdeel van zijn breedbandstrategie, naast de huidige DSL-, GPRS- en toekomstige UMTS-netwerken. Via WLAN hebben klanten eenvoudig toegang tot breedbanddiensten zonder gebonden te zijn aan kabels of draden - of ze nu thuis zijn, op kantoor, of onderweg, in een vertrekhal van een luchthaven of in een café. Met deze initiatieven draagt KPN ertoe bij dat klanten kunnen blijven profiteren van breedbanddatacommunicatie, waar ze zich ook bevinden of waar ze ook naar toe willen.


Noot voor de redactie (

KPN NV