© AID 2002-2003
Illegaal vervoer van pluimvee
Kerkrade, 5 mei 2003
Naar aanleiding van een melding van het mogelijk illegaal overladen van AI-gevoelige dieren, hebben controleurs van de Algemene Inspectiedienst (AID), zaterdagmiddag op de A 28 nabij Wezep (Gld.) een vrachtauto aangehouden waarmee een groot aantal AI-gevoelige dieren werd vervoerd. De chauffeur, afkomstig uit België, had deze dieren verzameld in Daarle (Overijssel) en op nog enkele andere adressen in het gebied van compartiment C, buiten het toezichtsgebied van de Gelderse Vallei. De verdachte chauffeur verklaarde voornemens te zijn de dieren te vervoeren naar de plaats Hoogstraten in het toezichtsgebied in België. Hoogstraten ligt in een met AI-besmet gebied.

Na controle van het voertuig bleek de inhoudelijke lading ongeveer te bestaan uit:

90 postduiven, 5 ganzen, 7 grote barneveldse kippen, 3 bosfazanten, 3 parelhoenders, 48 raskrielkippen, 3 ras sierduiven, 1 kip met 4 kuikens, 14 koppels en een woerd roodschoudertaling, (eenden), 3 koppels gele bosfazanten, 1 koppel toppereenden en een koppel zomertaling (eenden).

Bovendien werden in de vrachtauto aangetroffen, 3 geiten, zonder vervoersdocument, 300 jonge konijnen, 5 chinchillas en 10 cavia's. De vrachtwagen inclusief gehele lading aan dieren werd, na overleg met de officier van justitie in Maastricht, in beslaggenomen. De AI-gevoelige dieren zijn inmiddels geëuthaniseerd; de andere dieren zijn tijdelijk in een opvangcentrum ondergebracht. De waarde van de vracht bedroeg ongeveer 3.500,-

Tegen de Belgische chauffeur is proces-verbaal opgemaakt voor het verboden vervoer van AI-gevoelige dieren en het verzamelen van vogels. De AID stelt ook een nader onderzoek in naar de leveranciers van de in beslag genomen dieren. Een van deze personen is inmiddels verhoord en hem is ook proces-verbaal aangezegd. De AID heeft de Belgische autoriteiten op de hoogte gesteld van deze zaak.

De betreffende vrachtwagen was voorzien van een Nederlands kenteken, maar bleek in 2001 geëxporteerd te zijn naar België. De vrachtwagen was bovendien niet verzekerd en de chauffeur moest in Nederland nog een groot aantal bekeuringen betalen.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel.: 030 - 6692696 of 06 - 48132319