Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

Utrecht/Tilburg, Dinsdag 6 Mei 2003

Bonden willen meer personeel op de lijn Hoorn - Enkhuizen

Maandag 5 mei 2003.

UTRECHT/TILBURG - De vakbonden VVMC en FNV Bondgenoten willen dat de Nederlandse Spoorwegen meer personeel inzetten op het traject Hoorn-Enkhuizen. Dat hebben bondsbestuurders maandag gezegd.

De vakbonden praten donderdag met het treinpersoneel van de NS, over eventuele verdere maatregelen die nodig zijn om deze lijn veilig te krijgen. Dit na aanleiding van de talloze incidenten die de afgelopen jaren op en om deze lijn hebben plaatsgehad. Met als uiteindelijk resultaat, dat zondagavond het personeel op de lijn het werk neer legde omdat jongeren zich agressief gedroegen en overlast veroorzaakten.

Het gaat hier om kleine groepen raddraaiers die met grote regelmaat het werken op deze lijn onmogelijk maken. Vooral de extreem agressieve houding naar de reiziger en het personeel, baren het personeel grote zorgen.

"De NS moet laten zien wie de baas is op het spoor. Het gaat om een kleine groep die structureel moet worden aangepakt. De NS kan wel korte veiligheidsacties houden maar daarna komt die groep dubbel zo hard terug", zegt D. Cijs, bestuurder bij VVMC.

Volgens A. van den Berg, bestuurder bij FNV Bondgenoten, moet de NS meer controleploegen op risicolijnen inzetten. Verder moet de spoorwegpolitie, ondanks de beperkte capaciteit bij de dienst, meer prioriteit geven aan deze trajecten.

Later deze middag liet de Burgermeester van Enkhuizen weten de problemen te kennen.

Hij gaf verder aan dat hij dinsdag 6 mei met de NS om tafel zou gaan om de aanpak van dit probleem te bespreken.

Dé VVMC