Nationaal Comite 4 en 5 mei


datum: 22 november 2002
onderwerp: Start Nationale Viering van de Bevrijding 2003 in Noord-Holland

Dreef 3, Haarlem Postbus 123 2000 MD Haarlem D Bureau Communicatie Tel (023) 514 44 52 Fax (023) 514 41 55

www.noord-holland.nl

bjz.communicatie@noord-holland.nl

Start Nationale Viering van de Bevrijding 2003 in Noord-Holland

De start van de nationale 5 mei viering vindt in 2003 in Noord-Holland plaats. Daarbij wordt de hele provincie Noord-Holland betrokken, maar het zwaartepunt ligt in de provincie-hoofdstad Haarlem. Ieder jaar werkt het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met een andere provincie om de nationale evenementen op 4 en 5 mei invulling te geven. Komend jaar valt de eer te beurt aan Noord-Holland. Ook bij de Nationale Herdenking op 4 mei 2003 op de Dam zullen met name jongeren uit Noord-Holland een prominente rol spelen.
Het thema van 4 en 5 mei 2003 is `economische aspecten van vrijheid' met als slogan `Vrijheid is niet te koop'.

De start van de Nationale Viering van de Bevrijding wordt voorbereid door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlem.
Het programma op 5 mei begint om 10.30 uur in de Grote Kerk in Haarlem voor honderden genodigden uit de provincie, het land en diplomatieke vertegenwoordigers uit het buitenland.
In de kerk vindt een gevarieerd programma plaats met muziek, video, een gedicht en het uitspreken van de 5 mei-lezing over de economische aspecten van vrijheid. De heer Pop, burgemeester van Haarlem, en de heer Borghouts, de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, verzorgen inleidingen.

Aansluitend vinden op de Grote Markt de openingsactiviteiten plaats met onder andere optredens van diverse Noord-Hollandse koren en een wereldmarkt. In het begin van de middag opent de minister-president Bevrijdingspop met het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Van de start van de Nationale Viering maakt de NOS een televisie-registratie die s'avonds wordt uitgezonden.

Ook in de periode voorafgaand aan 5 mei worden diverse activiteiten georganiseerd in Noord- Holland. Voor middelbare scholieren is de gedichtenwedstrijd `Zo Gedacht, Zo Gedicht' al van start gegaan. De wedstrijd bestaat uit twee onderdelen. De winnaar van `Dichter bij 4 mei' mag het winnende gedicht op 4 mei voorlezen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam, de winnaar van `Dichter bij 5 mei' mag het winnende gedicht op 5 mei voordragen in de Grote Kerk te Haarlem. Voor 5 mei worden winkeliers in Haarlem gevraagd aandacht te besteden aan het bevrijdingsfeest door inrichting van hun etalages. Ook andere activiteiten staan nog op stapel.
Nadere invulling van de festiviteiten wordt in de komende maanden bekend gemaakt.
Voor informatie: www.4en5mei.nl

---