RAND EUROPE

Alcohol drinkende brugklassers hebben slechte vooruitzichten

Alcohol drinkende brugklassers hebben slechte vooruitzichten

Tieners die jong beginnen met het drinken van alcohol, hebben als ze begin twintig zijn meer kans op sociale en gedragsproblemen. Dat blijkt uit langlopend Amerikaans onderzoek onder 3.400 kinderen van dertig scholen in twee Amerikaanse staten. Niet alleen hebben de jonge drinkers op latere leeftijd meer problemen met studie of werk, ze lopen ook meer kans om crimineel gedrag te vertonen. De groep onderzochte kinderen, die vanaf hun eerste jaar op de middelbare school tot aan hun 23ste jaar zijn gevolgd, waren afkomstig uit uiteenlopende sociaal-economische milieus.
De uitkomsten gelden zowel voor de groep kinderen die in de brugklas nog maar zeer beperkte ervaring heeft met alcohol (46 procent) als voor de groep kinderen die dan al meer drinkt (31 procent). Beide groepen onderscheiden zich, onder andere door drugsgebruik en crimineel gedrag, op latere leeftijd van hun leeftijdgenoten die niet jong zijn gaan drinken. Het onderzoek werd uitgevoerd door RAND, een instituut met vestigingen in de VS, Nederland, Duitsland en Engeland, dat beleidsonderzoek doet naar maatschappelijke vraagstukken. Het onderzoek verschijnt in de mei-editie van het Medical Journal of Pediatrics.
De volledige tekst van het persbericht is te vinden op www.rand.org.
Voor nadere informatie en interviews: RAND office of external communication, oec@rand.org, tel. 00 1 703 413 1100 of 00 1 310 451 6913 (tijdsverschil -9 uur).


05 mei 03 22:27