Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 11 april 2003

NAi geheel in teken van 1ste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

evenement

7 mei - 7 juli 2003

Op 7 mei a.s. barst de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam los. Het initiatief voor deze manifestatie werd in 2000 door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) genomen. Verspreid over de stad vinden twee maanden lang de meest uiteenlopende activiteiten plaats met het thema mobiliteit. Het NAi vormt het zenuwcentrum van de biënnale, samen met Las Palmas en Pakhuis Meesteren op de Kop van Zuid in Rotterdam.

spectaculaire tentoonstellingen in het NAi Onder de Arcade van het NAi is al vanaf de weg een indrukwekkend overzicht van prachtige auto's vanaf 1950 tot heden te zien. Zaal 1 (voorheen Grote Zaal) toont de multimedia expositie World Avenue. De vormgeving is ronduit spectaculair: vanuit voor het betreffende land typerende auto's zijn audiovisuele impressies te bekijken van de hoofdroutes in de metropolen Los Angeles, het Ruhrgebied, Mexico-stad, Tokyo, Hong Kong, Beijing, Boedapest, Beiroet en Jakarta. Op de eerste verdieping worden in de expositie Motopias historische plannen van beroemde ontwerpers uit de 20ste eeuw groot geprojecteerd op autoruiten en toegelicht door hedendaagse ontwerpers. In Zaal 3 (de voormalige Bovenzaal) is Holland Avenue te bewonderen. Twaalf internationale architectuuropleidingen tonen hun toekomstvisie op de A13 tussen Delft en Overschie, vanuit het perspectief van de dagelijkse weggebruiker. Hoewel de biënnale officieel eindigt op 7 juli, zullen de tentoonstellingen in het NAi langer te zien zijn: Holland Avenue tot en met 17 augustus, Motopias tot en met 24 augustus en World Avenue tot en met 31 augustus 2003.

educatieve activiteiten Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen een speciaal kinderprogramma afhalen bij de balie van het NAi. Vanuit de auto ziet elke stad er anders uit. Wat is het verschil? Hoe zou de wereld er vanaf de weg uit kunnen zien?

Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs is er Het Stedenspel. De centrale vraag is 'Hoe richt je een stadswijk in en waar komt de hoofdweg?' De leerlingen krijgen een grote plattegrond, miniatuurmaquettes, opdrachten en een dobbelsteen. De discussie barst los als er in elke groep tegenstrijdige belangen blijken te zijn. In de maquettescoop maakt elk groepje met behulp van een computergestuurde camera een virtuele rit over de hoofdweg van hun eigen wijk.

Leerlingen van het Voortgezet Onderwijs kunnen de tentoonstelling World Avenue bezoeken voor het vak CKV. Voor aardrijkskunde en economie is de tentoonstelling aanleiding voor het schrijven van een werkstuk. Meer informatie is te vinden op de website van het NAi: www.nai.nl/educatie. In het Dossier 1AB zijn alle afbeeldingen en teksten te vinden die nodig zijn voor het maken van een werkstuk.

rondleidingen Er worden rondleidingen gegeven langs de hoofdroutes van de negen wereldsteden in World Avenue, te reserveren bij de afdeling Educatie van het NAi.

lezingen en debatten In aansluiting op de tentoonstelling World Avenue organiseert de Vereniging Vrienden van het NAi in samenwerking met het NAi en de Architectuur Biënnale een serie lezingen over mobiliteit:

Space for Time, Design at Different Speeds, over de invloed van de factor tijd op het ontwerpproces van gebouwen, producten en landschappen.
Moderator: Michiel Schwarz, onafhankelijk consultant op het gebied van de technologische cultuur.
Met medewerking van onder andere: Ole Bouman, hoofdredacteur van het tijdschrift Archis, Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architecten, Thom Mayne van architectenbureau Morphosis (USA) en John Thackara, directeur van Doors of Perception.
Zaterdag 24 mei, 13.00-16.00 uur.

Mobility Structures, over de invloed van mobiliteit op de interne organisatie van een gebouw.
Moderator: Aaron Betsky, directeur van het NAi.
Met medewerking van onder andere: William Alsop, architect uit Londen, tevens bekend om zijn plannen voor de herstructurering van het stationsgebied in Rotterdam, Jan Hoogstad, architect uit Rotterdam, Jan-Willem van Kuilenburg, architect en directeur van het Rotterdamse ontwerpbureau Monolab.
Zaterdag 28 juni (tevens Dag van de Architectuur), 13.00-16.00 uur.

Car Design, over het ontwerpen van auto's.
Met medewerking van: Tom Matano, voorheen hoofdontwerper van Mazda (Japan) en momenteel Directeur Industrieel Ontwerp aan de Academy of Art College in San Francisco en Laurens van den Acker, hoofdontwerper Ford Motor Company, USA.
Zaterdag 12 juli, 13.00 - 16.00 uur.

Let op! Extra lezing Richard Rogers
Buiten het thema Car Design om vindt een extra lezing plaats. In het auditorium van het NAi zal de Londense architect Richard Rogers, onder meer bekend van zijn ontwerp voor het Centre Pompidou, spreken over de architectuur van zijn bureau Richard Rogers Partnership.
Zaterdag 12 juli, 11.00 uur.

---

Voor het volledige programma kijk op www.nai.nl of www.biennalerotterdam.nl.

Persvoorbezichtiging
Op dinsdag 6 mei vindt een persvoorbezichtiging plaats op drie locaties: in het NAi, Las Palmas en Pakhuis Meesteren. Aanvang: 10.00 uur in het NAi. Voor het volledige programma van de persvoorbezichtiging kunt u contact opnemen met Tineke van de Polder, tvdpolder@1ab.nl, telefoon 010-4401337/4401331

---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Elsbeth Grievink, tel 010-4401323
Martine Heijnen, tel 010-4401271
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl.

---

NAi

Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam
tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - e-mail

veranderd: maandag, 14 april 2003