Gemeente Helmond


Spelregels prijsvraag Markt

Inleveren ideeën tot en met 11 juli:

Een grote, kale ruimte. Dat vinden veel Helmonders van de Markt. De uitstraling kan echter veel fraaier. Gezelliger. Dat vindt ook de Gemeente Helmond. Om te weten welke ideeën er leven, is besloten een prijsvraag uit te schrijven. De drie beste ideeën worden beloond met 2500, 1500 en 1000 én meegenomen bij het ontwerp voor een nieuwe Markt.

Ideeën kunnen vanaf dinsdag 6 mei tot en met vrijdag 11 juli worden ingeleverd.
Heb je een goed idee? Ga dan maar vast snel aan de slag!

Hoe ziet de ideale Markt er eigenlijk uit? Wat kan er beter? Hoe kan het anders?
Is het belangrijk dat aan de oostzijde van de Markt voldoende zitplaatsen zijn voor een aangenaam buitenterras? Want daar staat tot laat op de dag de zon. Misschien moeten er op de Markt meer kunstateliers, concerten, woningen, winkels, parkeerplaatsen of bewaakte fietsenstallingen komen? Wat gebeurt er met de fietsers? Kortom, wat zijn bruikbare ideeën? De Gemeente Helmond is daarnaar benieuwd.

Spelregels
Bedenk in maximaal 2 A4-tjes hoe jij de Markt opnieuw zou inrichten. Je mag daarbij de hulpmiddelen gebruiken die je daarvoor nodig hebt: pen, papier, potlood, kwast, schaar, karton etc. Let wel: de veranderingen die je op de Markt aanbrengt, kunnen niet ingrijpend zijn. Zo kunnen er geen huizen worden gesloopt en is het ook niet de bedoeling dat je er grote, nieuwe gebouwen toegevoegd worden. Zo blijft ook de bestrating liggen in verband met lopende bouwprojecten. Daarnaast moet het plan ook uit te voeren zijn.

Samengevat

* Het idee bestaat uit maximaal 2 A4-tjes; in woord en/of beeld;
* Het idee heeft betrekking op het deel van de Markt tussen het kunstwerk de Wolkenjager bij het Ketsegängske tot aan de grote leilinden ter hoogte van de Kerkstraat. De Kerkstraat, Veestraat en Ameidestraat worden buiten beschouwing gelaten;
* In het ontwerp moet ruimte zijn voor de weekmarkt. De marktkramen worden in principe beperkt tot twee rijen en zijn met de voorzijde gericht naar de winkels en terrassen * Het is wenselijk dat aan de oostzijde van de Markt terrassen komen;

* Aan de huidige bestrating mag niet veel worden veranderd. Die blijft zoveel mogelijk gehandhaafd;

* Het bomenplan mag veranderd worden;

* Het straatmeubilair kan worden aangepast;
* Een oplossing voor fietsers op de Markt is gewenst;
* Inleverdatum: vanaf woensdag 7 mei tot en met vrijdag 11 juli. Je ontwerp kun je inleveren bij de Stadswinkel aan het Frans Joseph van Thielpark (Boscotondo).
Je kunt het ook mailen naar gemeente@helmond.nl Of sturen naar Postbus 950, 5700 AZ Helmond, o.v.v. 'Prijsvraag De Markt '.

Vanaf dinsdag 6 mei staat op de website www.helmond.nl een gedetailleerde plattegrond van de Markt. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als hulpmiddel voor je ontwerp. Gedurende de periode van de prijsvraag ligt er in de Stadswinkel een folder met daarin alle spelregels nog eens op een rij.

In november 2003 maakt de jury bekend welke inzendingen hebben gewonnen.
De herinrichting van de Markt is gepland in het voorjaar van 2004.
---