HORECABOND FNV

Geen WW terugvorderen van horecapersoneel

Seizoenwerkers lopen het risico geen WW-uitkering te krijgen of deze zelfs terug te moeten betalen. Dat komt door het streng toepassen van ingewikkelde regels door het UWV GAK. Wanneer de uitkeringsinstantie het begrip 'cyclisch arbeidspatroon' strengt toepast, lopen werknemers die niet het hele jaar werken, het risico dat zij hun WW-uitkering terug moeten betalen. Omdat in de (seizoen)horeca heel wat mensen alleen in de zomer werken, moet deze regel geschrapt worden. Dat vindt de FNV Horecabond.

Werknemers kunnen na een half jaar werken een WW-uitkering aanvragen om de stille (winter)periode te overbruggen. Als het GAK echter doorgaat met het op deze wijze toepassen van de regels, zullen mensen die het volgende seizoen terugkeren bij hun 'vaste' werkgever aan het einde van het nieuwe seizoen niet alleen het recht op een WW verliezen maar lopen ook nog eens het risico dat zij de eerder ontvangen uitkering terug moeten betalen. Dat kan zelfs als het 'vermoeden bestaat' dat sprake is van een cyclisch arbeidspatroon. In de horeca werken relatief veel mensen die slechts een deel van het jaar een baan hebben. Het UWV GAK hanteert daarbij de begrippen 'seizoenarbeid'en 'cyclische arbeid'. De regel is dat bij een cyclisch arbeidspatroon geen recht bestaat op een WW-uitkering. Een cyclus is volgens het GAK een arbeidspatroon waarin perioden van werken worden afgewisseld met niet of minder werken. Wanneer dit patroon zich herhaalt, zeker bij dezelfde werkgever, komt de werknemer in de problemen. Mocht later namelijk blijken dat de werknemer in zo een 'cyclus' terechtkomt, dan kan de uitkering worden teruggevorderd.

De regeling staat al ter discussie. Ook het UWV pleit voor vereenvoudiging. Dan zou voor iedereen de eis gelden van 26 weken werken in de afgelopen 39 weken. Het Ministerie van Sociale zaken voegt hier een voorstel voor premiedifferentiatie aan toe. Seizoenbedrijven dragen dan een hogere WW-premie af dan andere horecabedrijven. Beide initiatieven komen samen in een advies van de Raad voor Werk en Inkomen om de zaken eenvoudiger te maken. De FNV Horecabond vindt het niet toelaatbaar dat door onduidelijke regels voor deze groep werknemers zoveel onzekerheid rond hun inkomen ontstaat. De FNV Horecabond pleit daarom voor het afschaffen van deze regel.
De Horecabond is wel voorstander van het invoeren van premiedifferentiatie. Daardoor komen de lasten te liggen waar ze horen te liggen, bij de werkgevers in plaats van bij de werknemers. Door seizoenbedrijven een hogere premie te laten afdragen, betalen zij voor de hogere WW-uitkeringen in de sector.