FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 05 / 05 / 2003

Vogelpest : versoepeling vervoer legklare poeljen

Het Voedselagentschap versoepelt vanaf dinsdag 6 mei de afvoer van legklare poeljen vanaf een pluimveebedrijf gelegen buiten de afgebakende gebieden naar een ander pluimveebedrijf gelegen buiten de afgebakende gebieden.

Ook hier geldt naast het eerbiedigen van de 7-dagen regel en andere hygiëneregels, een aantal strikte voorwaarden waaronder :

. Het pluimveebedrijf van oorsprong en bestemming moet beide gelegen zijn in dezelfde provincie, buiten de afgebakende gebieden. . Op het pluimveebedrijf van bestemming mag geen ander pluimvee aanwezig zijn.
. Het vervoer naar het bedrijf van bestemming moet rechtstreeks (1-1) gebeuren.

Vanaf morgen worden slachtrijpe kippen uit het Antwerps toezichtsgebied geslacht. Ook in dit geval zal het vlees bekleed worden met de ronde stempel en bestemd zijn voor de binnenlandse markt. De distributiesector heeft zich bereid verklaard deze kippen te commercialiseren en de consument te informeren omtrent het feit dat dit vlees even veilig is als enig ander vleesproduct dat zij te koop aanbieden.

Deze versoepelingen zijn onder voorbehoud van nieuwe wendingen in de verspreiding van de ziekte.

Vanaf vandaag is een speciale cel van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid Veiligheid van de Voedselketen actief naast de crisiscel van het Voedselagentschap. Deze speciale cel is belast met de vergoedingsdossiers van de opgeruimde bedrijven.

Lokaal call-centrum in Hasselt : 011-26.39.27

Call-centrum (voor de professionele pluimveehouders) in Brussel: 02-208.41.27
. weekdagen van 8u30 tot 17u00 . weekends en vrije dagen: 9u00 tot 16u30

Meldpunt voor het publiek: 0800-13.550