Korps: Friesland, plaats: Fryslân 6-05-2003
Politieberichten van 5/5 (13.00 uur) t/m 6/5 (07.00 uur)

Fryslân: Internationale ME-oefening in Oldenburg

Nederlandse eenheden oefenen gezamenlijk met de Bereitschaftspolizei Oldenburg
In het kader van een zich veranderende bilaterale verdragssituatie lijken toekomstige grensoverschrijdende gezamenlijke politiële acties tot de mogelijkheden te behoren. Daarom zal er in de periode van 6 tot 9 mei 2003 een gezamenlijke oefening tussen Nederlandse politie-eenheden uit Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland en Twente, met Duitse eenheden van de Bereitschaftspolizei Oldenburg plaatsvinden. Deze derde internationale oefening moet volgens de ME-commandant van de Bereitschaftspolizei Oldenburg, Polizeioberrat Peter Wempe, ertoe dienen de verschillende tactieken en materialen te leren kennen en de persoonlijke contacten te intensiveren. Als waarnemers hebben zich verschillende gasten uit het binnen- en buitenland aangekondigd, zoals o.a. politiefunctionarissen uit Kroatië Uitgangspositie voor de oefening is een omvangrijke demonstratie. Daarna zullen de mobiele eenheden van de Nederlandse politie samen met hun Duitse collegas op het terrein van de Fliegenhorstkazerne Oldenburg dagelijks van 13.00 uur tot in de vroege avonduren temidden van leegstaande gebouwen oefenen. Circa 100 studenten van de Fachhochschule für Verwaltung und Rechtspflege, Fachbereich Polizei zullen als demonstranten de politie-eenheden in deze oefensituatie weerstand bieden.
Van tijd tot tijd zullen aan deze oefening ook de Hubschrauberstaffel, de hondengeleiders, de bereden groep en de technische eenheden van de Bereitschaftspolizei deelnemen.
Woensdag, 7 mei 2003 vanaf 13.00 uur wordt er een persconferentie gehouden op het terrein van de voormalige Fliegenhorstkazerne in Oldenburg, Duitsland. Namens Gerd Hespe, Polizeihauptkommissar, zijn vertegenwoordigers van de Nederlandse media hiervoor van harte uitgenodigd.
Dit bericht is afkomstig van de politie Drenthe, Ermest Zinsmeijer, bureau Communicatie, telefoon 0592 361127 of 06.22662875. Voor vragen kunt u bij hem terecht.

Joure: mishandeling
Maandag omstreeks 13.20 uur werd een verkoopster in een winkel aan de Roggemolenstraat geslagen door een klant. De klant, een 34-jarige inwoonster van Joure, liep daarna de winkel uit. De verdachte had een klacht over een bepaald product en toen de procedure niet naar tevredenheid werd opgelost, gaf zij de verkoopster, een 20-jarige inwoonster van Haskerhorne een klap in het gezicht. De verkoopster ging achter de verdachte aan en had ondertussen de politie gebeld, die op haar aanwijzingen de verdachte kon aanhouden op de Merk. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Nadat proces-verbaal was opgemaakt, werd de vrouw weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak
Van zondag op maandag werd ingebroken in het brugwachterhuis aan de Newtonlaan. Het slot van de toegangsdeur werd geforceerd. Uit het brugwachterhuis werden een pak koffie en suiker, alsmede een zaklamp en twee hangsloten weggenomen. Namens de gemeente Leeuwarden deed een medewerker, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden, aangifte.

Joure: aanrijding met lichtgewonde
Maandag omstreeks 12.40 remde de bestuurder van een personenauto, een 19-jarige inwoner van Rottum, op de Geert Knolweg af voor een lijnbus, die bij de halte wegreed. Een bromfietsbestuurder, een 17-jarige inwoner van Joure, had dit te laat door. Hij remde krachtig en begon daarop te slippen en kwam ten val. Hierbij werd de voor hem rijdende c.q. stilstaande personenauto geraakt. De bromfietsbestuurder liep lichte verwondingen op aan zijn linkerarm. Hij werd ter plaatse door het ambulancepersoneel behandeld.

Sijbrandahuis: aanrijding met gewonden
Maandag omstreeks 14.40 uur vond op de kruising Birdaarderstraatweg Trekweg een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. De bestuurster van een personenauto, een 20-jarige inwoonster van Dokkum, reed over de Birdaarderstraatweg en verleende geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 69-jarige inwoner van Holwerd, die over de Trekweg deze kruising naderde. De inwoner Holwerd en zijn vrouw, 69 jaar, die bij hem in de auto zat, raakten gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De beide auto`s werden totaal vernield

Sint Annaparochie: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 16.30 uur werd een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachte nam bij een supermarkt aan de Dordtsestraat 20 flessen shampoo mee en wilde zonder betalen de winkel verlaten. Zij werd hierbij betrapt door het personeel, die de vrouw aanhielden. Een medewerker van de winkel, een 48-jarige inwoner van Sint Annaparochie, deed aangifte. De shampoo bleef in de winkel achter. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Nadat tegen de vrouw proces-verbaal was opgemaakt, werd zij weer in vrijheid gesteld en heengezonden.

Gorredijk: diefstal fiets
Maandag omstreeks 16.10 uur werd een politieman op de kermis in Gorredijk aangesproken door een man, die mededeelde dat zijn fiets was gestolen en dat hij niet van plan was te gaan lopen. De man werd gewaarschuwd dit wel te gaan doen en aangifte te doen. De man, een 18-jarige inwoner van Hoornsterzwaag, die gedronken had, liep daarop weg. Deze man even in de gaten gehouden en even later zag de politieman, dat hij een fiets wegnam bij een woning aan de Nijewei. De verdachte werd daarop aangehouden. De rechtmatige eigenaar van de fiets moet nog worden gehoord. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Langezwaag: onder invloed
Maandag omstreeks 17.30 uur werd op het Lang Ein een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 20-jarige inwoonster van Oldeberkoop, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 675 ug/l. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Gorredijk: onder invloed
Maandag omstreeks 17.45 uur werd op de Nijewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Gorredijk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 310 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: openbare dronkenschap
Maandag omstreeks 18.30 uur werd op het Oldehoofsterkerkhof een 21-jarige inwoner van Grou, aangehouden. De jongeman lag stomdronken op straat. De verdachte werd aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde de verdachte verzet. Hij wilde beslist niet meewerken en probeerde de agenten te schoppen en te slaan. De verdachte werd daarop geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: mishandeling
Maandag omstreeks 20.35 uur kwam er een melding binnen dat in de Prinsentuin nabij de Koperen Tuin gevochten zou worden. Ter plaatse werd een verdachte, een 51-jarige inwoner van Damwoude aangehouden. Deze verdachte was onder invloed en wilde van een medewerker van de Koperen Tuin, een 25-jarige inwoner van Tytsjerk, gratis bier hebben. Toen hem dit niet werd verstrekt en hem werd verzocht te vertrekken, werd de verdachte kwaad en begon te slaan. In de hectiiek die daarop volgde kreeg een 23-jarige inwoner van Amsterdam ook nog een klap van de verdachte in het gezicht. Deze man deed daarop aangifte. De medewerker van de Koperen Tuin heeft eveneens aangifte gedaan. De verdachte pleegde bij zijn aanhouding verzet en werd geboeid overgebracht naar het bureau. Een 41-jarige vrouw uit Damwoude, die bij de verdachte was, probeerde de aanhouding te verhinderen en sloeg daarop ook de medewerker van de Koperen Tuin. De vrouw werd hierop ook aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Gorredijk: baldadigheid
Maandag omstreeks 18.15 uur zag een patrouille dat tijdens de Voorjaarsmarkt op de Hoofdstraat een jongen een pallet bij een in aanbouwzijnd bedrijfspand wegnam en een eind verderop op het wegdek gooide. De jongeman, een 24-jarige inwoner van Gorredijk, kreeg hiervoor een bekeuring ter zake baldadigheid. Zijn broer, 22 jaar, trachtte dit te verhinderen door de agenten een harde duw in de rug te geven. Deze jongeman werd hierop aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Nadat tegen hem proces-verbaal was opgemaakt, werd hij weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: weedplantage
Maandag omstreeks 21.30 uur werd in een woning aan de Beugel een kleine weedplantage aangetroffen. De bewoner, een 21-jarige inwoner van Heerenveen, had een gedeelte van de woonkamer afgeschermd en hier een weedplantage ingericht voor, volgens zijn zeggen, eigen gebruik. Er stonden achter meer planten dan toegestaan. In totaal werden 20 weedplanten met bijbehorende apparatuur in beslaggenomen. Tegen de bewoner werd proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272