Wereld Natuur Fonds Nederland

Europese elektriciteitssector kan CO2 uitstoot halveren

06 mei 2003

Wereld Natuur Fonds: Nederland moet nu voortouw nemen bij internationale aanpak klimaatprobleem

Nederland heeft volgend jaar als voorzitter van de Europese Unie de kans het voortouw te nemen in de wereldwijde aanpak van het klimaatprobleem. Tijdens het Nederlands voorzitterschap zal de EU moeten vaststellen wat haar inzet zal zijn bij de onderhandelingen over de te volgen strategie tijdens de volgende fase van het Kyoto Protocol. Het is daarom van cruciaal belang dat de voorbereidingen voor het Nederlands voorzitterschap nu starten, aldus het Wereld Natuur Fonds. Het is vooral belangrijk dat de EU niet alleen over doelstellingen praat, maar ook laat zien hoe deze concreet kunnen worden gerealiseerd. Dit is essentieel om ook de Verenigde Staten te overtuigen mee te doen met het Kyoto Protocol. Dit stelt het Wereld Natuur Fonds vandaag bij de Europese publicatie van het nieuwe rapport Power Switch! waarin beschreven staat hoe de Europese elektriciteitssector tussen nu en 2020 haar CO2 uitstoot kan halveren.

Rapport Power Switch!

In de elektriciteitssector, wereldwijd verantwoordelijk voor 37% van alle CO2 uitstoot, liggen de grootste mogelijkheden voor het aanpakken van het klimaatprobleem. Het nieuwe rapport van het Wereld Natuur Fonds laat zien dat het elektriciteitsverbruik tot 2020 door vergaande energiebesparing met meer dan een kwart kan dalen in vergelijking met de verwachte groei. Dan kan ook bijna 60an het Europees elektriciteitsgebruik afkomstig zijn van duurzame bronnen, met name biomassa. Hierdoor halveert de uitstoot van CO2 in deze sector.

Kyoto Protocol

Het Kyoto Protocol is volgens het Wereld Natuur Fonds een belangrijke, maar bescheiden eerste stap op weg naar een mondiale aanpak van het klimaatprobleem. Om ingrijpende klimaatverandering te voorkomen moet de mondiale temperatuurstijging onder de 2ºC blijven. De EU onderschrijft deze doelstelling. Om dit te realiseren moet de nog steeds stijgende uitstoot van broeikasgassen wereldwijd al in het volgende decennium gaan dalen. In het Kyoto Protocol is afgesproken dat uiterlijk in 2007 afspraken worden gemaakt over de te volgen strategie na 2012, als het huidige Kyoto Protocol afloopt. Voor internationale onderhandelingen is vier jaar kort en dus is het komende Nederlands voorzitterschap cruciaal, aldus het Wereld Natuur Fonds.

Rol Nederlands voorzitterschap

Voor een geloofwaardige Europese onderhandelingsinzet is het volgens het Wereld Natuur Fonds noodzakelijk dat het komend jaar de volgende maatregelen worden uitgewerkt:

* Uitbreiding van het systeem van emissiehandel
* Intensivering van het energiebesparingsbeleid met name door invoering van een systeem van automatisch voortschrijdende normstelling voor elektrische apparaten

* Verbetering van het duurzame energie beleid, waardoor met name energiewinning uit schone biomassa meer kansen krijgt
* Introductie van een grootschalig onderzoeksprogramma naar de optie schoon fossiel: de benutting van met name aardgas in combinatie met opslag van CO2

Meer informatie:
Download Engelse samenvatting van het rapport Power Switch! From coal to clean. Low carbon electricity systems in the European Union Zie het origineel http://www.wnf.nl/wnf/website...-85B1CD14D94C2163 .