Provincie Noord-Holland

Bezuinigingen uitvoering projecten onzorgvuldig uitgevoerd

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland zijn niet te spreken over de onzorgvuldige wijze waarop het ministerie van LNV bezuinigt op de uitvoering van projecten op het gebied van natuur, landschap, landbouw en openluchtrecreatie. Het betreft hier de financiering van grondverwerving en inrichting. Dit wringt des te sterker omdat de provincie Noord-Holland 12,5 miljoen euro heeft uitgetrokken om voor het rijk de aankoop van gronden voor natuur voor te financieren. Het nieuwe college van GS dat 13 mei aantreedt wil dit bedrag verhogen tot 25 miljoen euro.

GS zijn bereid het rijk tot 2004 uitstel van betaling te verlenen voor de 2,8 miljoen euro die de provincie heeft voorgeschoten voor grondaankopen bij het recreatiegebied Geestmerambacht (omgeving Alkmaar). Dit onder voorwaarde dat het ministerie van LNV zijn terugbetalingsverplichting in 2004 nakomt.

GS zijn bezorgd over de koerswijziging van minister Veerman (LNV) om van grondverwerving over te gaan naar particulier en agrarisch natuurbeheer. GS vragen zich af of de doelen voor de ecologische hoofdstructuur nog overeind blijven en plaatsen forse kanttekeningen bij de uitwerking en financiële onderbouwing. Het ministerie heeft de oude schoenen weggegooid voordat zij nieuwe heeft en weet of deze zullen passen.

Naar mening van GS zijn er voldoende argumenten om een apart rijksbudget beschikbaar te houden voor grondaankopen voor recreatie- en natuurbos, zeker in de Randstad. Voorzover er sprake zou zijn van "onderuitputting" pleiten GS voor een flexibele inzet, met name bij grondverwerving voor de ecologische hoofdstructuur.

GS vinden het niet acceptabel dat de Dienst Landelijk Gebied wordt gefinancierd uit programmagelden bestemd voor uitvoering van projecten.

Inlichtingen: Arne Distel, afdeling Water & Groen, tel. (023) - 514 3134.
Krijn van Rijn 6-5-2003 17:06:00