Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GILBERT BOSSUYT VLAAMS

MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN EN ENERGIE 6 mei 2003

Energiebenchmarking in stroomversnelling

In zijn antwoord op een vraag van Eloi Glorieux naar de stand van zaken betreffende energiebenchmarking in Vlaanderen, stelde Vlaams minister van Energie, Gilbert Bossuyt, dat "de toetredingen tot het benchmarkconvenant in een stroomversnelling komen".

De laatste weken zijn er vijf bedrijven tot het convenant toegetreden of hebben de benchmarkstudie opgestart. Daarnaast hebben intussen ook het Vlaams Economisch Verbond en tien sectororganisaties het convenant ondertekend, meerbepaald de sectororganisaties van de chemische industrie, de staalnijverheid, de papierproducenten, de voedingsindustrie, de textielnijverheid, de metaalnijverheid, de glasindustrie, de baksteenindustrie, de dakpanfabrikanten en de houtindustrie. De laatste stand van zaken is steeds openbaar te raadplegen op de webstek www.benchmarking.be.

Door toe te treden tot het convenant gaan de bedrijven de verplichting aan om de energie-efficiëntie van hun procesinstallaties op wereldtopniveau te brengen en/of te behouden tegen 2012.

Minister Bossuyt weerlegt de kritiek dat dit systeem geen broeikasgasreducerend effect heeft. Voorbeelden uit het buitenland (bijvoorbeeld Nederland) tonen aan dat, mits een behoorlijke monitoring, instrumenten zoals de benchmarkconvenant wel degelijk tot emissieverminderingen leiden.

Dit is zeker het geval in Vlaanderen. Na de opmaak van een EnergiePlan, waarin alle maatregelen zijn opgenomen die nodig zijn om de achterstand met de wereldtop te overbruggen, moeten toegetreden bedrijven jaarlijks een opvolging- en monitoringverslag uitbrengen. De Commissie Benchmarking controleert de voortgang en steunt daarvoor op de adviezen en verslagen van het Verificatiebureau, een onafhankelijke instantie die de uitvoering van het convenant in al zijn aspecten zeer nauwkeurig opvolgt.

Bovendien, zo stelt de minister, "is het duidelijk de bedoeling dat de bedrijven die niet zullen ingestapt zijn voor
1 oktober 2003, een voor hen nadelige regeling inzake toekenning van emissierechten zullen opgelegd krijgen".

INFO : Joris Vandenbroucke
Woordvoerder van minister Bossuyt
02/553 70 14
persdienst.bossuyt@vlaanderen.be