Gemeente Rotterdam

Beeld van Pim Fortuyn in Korte Hoogstraat

Het beeld van Pim Fortuyn komt op de Korte Hoogstraat tegenover het Historisch Museum Rotterdam. Dat heeft het college van B en W besloten, na een zorgvuldige afweging van verschillende locaties. Het beeld, dat is ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Corrie Ammerlaan, wordt de gemeente Rotterdam geschonken door de Stichting Beeld van Pim. Het College aanvaardt de schenking omdat de markante persoonlijkheid van Pim Fortuyn en zijn wijze van optreden op velen binnen en buiten Rotterdam een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

Locatie
Een delegatie van het college van B en W heeft enkele locaties beoordeeld op waardigheid, duurzaamheid en de haalbaarheid het beeld op 6 mei te kunnen onthullen. De Korte Hoogstraat kwam daarbij als meest geschikte plek uit de bus. De gemeente is eigenaar van de grond en stelt deze beschikbaar. Het kunstwerk past binnen het geldende bestemmingsplan en kan worden ingepast in het bestaande inrichtingsplan. Er zijn ter plaatse geen technische belemmeringen die het verlenen van een bouwvergunning door directeur Stedebouw en Volkshuisvesting in de weg staan. De gemeente zal zorgen voor het beheer en het onderhoud van het beeld.

Het kunstwerk wordt op een in de grond verzonken vloerplaat van 370 x 370 cm gezet. Daarboven komt een verhoogd deel waarop een zuil wordt geplaats (totale hoogte 340 cm). Daar bovenop komt de bronzen buste van Pim Fortuyn.