Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 28-04-2003

Televisie
DE NACHT VAN FORTUYN
Uitzending dinsdag 6 mei
Nederland 2 ­ 19.30 uur


Exclusieve beelden tijdens laatste uren fortuyn
als lijsttrekker leefbaar nederland

In de documentaire DE NACHT VAN FORTUYN wordt met behulp van exclusief beeldmateriaal verslag gedaan van de bewuste avond waarin aanstormend politicus Pim Fortuyn gedwongen wordt afscheid te nemen van de partij Leefbaar Nederland. De TROS zendt deze documentaire uit op dinsdag 6 mei, exact een jaar na de verbijsterende moord op Fortuyn.

Tijdens een besloten vergadering, die in een privé-woning wordt gehouden om journalisten te ontlopen, registreert een eenvoudige camera deze bijeenkomst en geeft een onthullende kijk op de gebeurtenissen van die avond. In DE NACHT VAN FORTUYN komen onder anderen de volgende personen aan het woord: partijvoorzitter Jan Nagel, campagneleider Kay van de Linde, bestuursleden Broos Schnetz en Willem van Kooten en de vader van Kay, oud AVRO-directeur en oud TROS Aktua-man Wibo van de Linde.

Op 25 november 2001 wordt Pim Fortuyn gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. In korte tijd stuwt hij de partij in de peilingen op naar twintig zetels. Op 9 februari 2002 verschijnt in de Volkskrant een interview met Pim Fortuyn. Het bestuur van Leefbaar Nederland is geschokt door de uitspraken en alle politieke opponenten reageren die dag furieus op het verhaal in de krant. Voorzitter Jan Nagel roept die avond zijn bestuur bijeen. Ook Pim Fortuyn, en op zijn verzoek Wibo van de Linde, zijn aanwezig bij deze speciale bestuursvergadering. Alleen Willem van Kooten ontbreekt omdat hij voor zaken in het buitenland verblijft. Na vier uur besprekingen wordt uiteindelijk duidelijk dat Pim Fortuyn met zijn uitspraken het bestuur dusdanig heeft geschoffeerd dat een breuk onoverkomelijk is.



Ingezonden persbericht