Historisch Museum Rotterdam

Pim Fortuyn
Krantenberichten en foto's uit de week van 6 mei 2002 lokatie : Het Schielandshuis
datum : 4 maart t/m 27 april 2003

Tegelijk met de onthulling van het beeld van Pim Fortuyn tegenover Museum Het Schielandshuis op 6 mei 2003, start in het museum een kleine expositie over Pim Fortuyn. Het museum toont voorpagina's van Rotterdamse en landelijke dagbladen die verschenen in de week van de moord. Van een aantal door de kranten geplaatste foto's zijn ook de originelen te zien.

emotie
Met de moord op Pim Fortuyn kwam de samenleving onder geweldige druk te staan. Vriend en vijand reageerden verbijsterd omdat de moord op Fortuyn een politieke moord was en een aanslag op de democratie. Ongeloof en woede over de moord, stille tochten en een intens beleefde uitvaart vulden dagenlang de media. Bij het zien van de dagbladen in Museum Het Schielandshuis een jaar later zijn deze emoties nog steeds voelbaar.

uniek materiaal
In de tentoonstelling zijn alleen originele kranten opgenomen afkomstig uit de archieven van de dagbladen en particulieren en uit de collectie van de Atlas Van Stolk. Hierbij zit ook de speciale ochtendeditie waarmee het Rotterdams Dagblad, als enige krant, op 7 mei kwam. Daarnaast worden 24 originele foto's van onder andere Wiebe Kiestra, Marcel Molle, Jaap Rozema, Bert Verhoeff en Rien Zilvold getoond, die de dagbladen in de week na de moord op Fortuyn plaatsten.

museum langer open op 6 mei
In verband met de onthulling van het beeld van Pim Fortuyn op 6 mei, is Museum Het Schielandshuis die dag langer open: tot 19.30 uur. De dagen erna gelden de reguliere openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 uur tot 17.00 uur.