Technische Universiteit Delft

Draadloos
6 mei 2003 | 13.30 uur
mw. P.N. Pham | Vietnamese BSc, Vietnam.
promotoren | Prof.dr. J.N. Burghartz en Prof.dr. P.M. Sarro (beiden fac ITS)

Silicon micromachining for RF technology
De industrie voor draadloze communicatie is groeiende en verandert snel. Met de komst van nieuwe technologie, gecombineerd met de vraag naar meer bandbreedte en de toenemende mobiliteit, worden de toepassingsgebieden voor draadloze communicatie uitgebreid naar consumenten toepassingen voor radio frequentie (RF), micro- en millimetergolf circuits en systemen. De sterk opkomende markt voor draadloze communicatie maakt een hoger integratie niveau, een kleinere vormfactor, lagere energie consumptie, lagere productiekosten en hoog volume productie van radio frequentie systemen noodzakelijk. De moderne silicium technologie blijkt zeer geschikt te zijn voor hoog volume en lage kosten integratie van RF functies. Sommige kenmerken van de standaard silicium technologie beperken echter de RF prestaties en de uitbreidingsmogelijkheden naar hoge frequenties (GHz). Tot deze tekortkomingen behoren de overspraak door het geleidende silicium substraat, een slecht gedefinieerde RF potentiaal in het substraat als gevolg van het ontbreken van een effectief RF aardvlak, een contact van de voorkant tot dat aardvlak en de grote oppervlakte consumptie van on-chip passieve componenten. Om deze redenen is het een voordeel gebleken om de silicium-technologie zodanig te modificeren, dat bovengenoemde kwesties op de juiste wijze worden aangepakt. Silicium bulk micromachining is een zeer bekende techniek voor de fabricage van micro-systemen en kunnen een veel belovende techniek zijn voor de toename van de prestaties van RF geïntegreerde componenten. De bewerking van het silicium substraat, dat in de conventionele silicium IC-technologie eenvoudigweg dient als een mechanische drager, kan worden uitgebuit om de tekortkomingen te overbruggen.
In dit proefschrift wordt een nieuw micromachining proces voorgesteld voor het integreren van RF-componenten en kenmerkende structuren in het silicium substraat. De focus ligt op de ontwikkeling van een bulk micromachining post-proces module. Voor de realisatie van hoogwaardige RF componenten kan de module een oplossing bieden voor de beperkingen van de coplanaire silicium technologie door uitbreiding van bepaalde aspecten naar de derde dimensie in het substraat. Het voordeel van de module is dat dankzij de aard van de post-processen, de ontwikkeling onafhankelijk kan plaats vinden en worden toegevoegd aan elk silicium fabricage proces zonder enige modificatie of verstoring van dat proces.
Concluderend kan worden gesteld, dat de in dit proefschrift gepresenteerde nieuwe post-proces module, resulteerde in de vervaardiging van verscheidene geoptimaliseerde RF componenten met betere prestaties, die in conventionele silicium IC technologie niet kunnen worden gerealiseerd. Op zich zelfstaande technieken, die compatibel zijn met IC-processen, worden aangewend, waarna de module op een natuurlijke wijze kan worden overgezet naar industriële silicium processen.

Voor verder lezen:

* Macroporous silicon based micromachining by Hiroshi Ohji, 2002
* Silicon micromachining by M. Elwenspoek and H.V. Jansen, 1998
* Micromachining and microfabrication process technology, 1995
Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Universiteitsdienst TU Delft /
Dir. Marketing & Communicatie
tel.: +31 15 2785454
fax: +31 15 2781855
GSM: +31 (0)6 20408176

Alle intreeredes en promoties worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft