Technische Universiteit Delft

Seismiek
6 mei 2003 | 16.00 uur
mw. T. Oldenziel-Dijkstra | mijnbouwkundig ingenieur.
promotoren | Prof.ir. C.P.J.W. van Kruijsdijk en Prof.dr.ir. J.T. Fokkema (beiden fac CiTG)

Time-lapse seismic within reservoir engineering
Het in tijd herhalen van een 3D seismische meting, ook wel 4D seismiek genoemd, is een nieuwe techniek om het reservoir op een dynamische manier te karakteriseren. Aan de verschillen tussen de metingen kan waardevolle informatie ontleend worden over de opgetreden veranderingen in het olie/gas reservoir. Verschillende disciplines zijn betrokken bij de interpretatie, waarvan de drie belangrijkste zijn: reservoir management, gesteente mechanica en seismiek.
De belangrijkste uitdaging kan worden omschreven als "Hoe optimaal te profiteren van in tijd herhaalde seismiek". Deze uitdaging bestaat uit twee onderdelen, namelijk het direct relateren van de seismische meting aan de vloeistofstroming en het integreren van in tijd herhaalde seismische data in reservoir management. De relatie tussen in tijd herhaalde seismiek en de veranderingen in het reservoir is complex. Om deze relatie te omzeilen, wordt een 4D attribuut voorgesteld, waarbij de oorzaak (reservoir veranderingen) direct aan de 4D seismische observatie wordt gekoppeld. Verschillende voorbeelden worden beschreven, op welke manier de in tijd herhaalde seismische informatie geintegreerd en benut kan worden binnen reservoir management, onder andere door geologische parameterisatie. In de meeste voorbeelden wordt de data geïntegreerd in een semi-automatisch proces ter conditionering van het reservoir model.
Het gebruik van de Statfjord data in het onderzoek is tweeledig. Het stelt in staat om uitdagingen, waar de industrie mee te maken heeft, te herkennen en om nieuwe methodes te testen.

Voor verder lezen:

* Time-lapse seismic in reservoir management : first annual distinguished instructor short course presented by Ian Jack, 1997
* Time-lapse seismic monitoring of subsurface stress dynamics by Meindert Wichert Pieter Dillen, 2000

* Shared earth modeling methodologies for integrated reservoir simulations by John R. Fanchi, 2002

* Syntactic patters recognition for seismic oil exploration by Kou-Yuan Huang, 2002

* Seismic interpretation; course manual; V1.1; behorende bij college TA3610 by E.J.T. Duin, 2000

* Reservoir geophysics, 1994

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Universiteitsdienst TU Delft /
Dir. Marketing & Communicatie
tel.: +31 15 2785454
fax: +31 15 2781855
GSM: +31 (0)6 20408176

Alle intreeredes en promoties worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft