Gemeente Den Haag

2003-05-02: Raadsleden Haagse zusterstad Juigalpa bezoeken Den Haag


---

Een delegatie van vier vrouwelijke raadsleden uit de Haagse zusterstad Juigalpa (Nicaragua) brengt van 6 tot en met 18 mei een bezoek aan Den Haag. Zij komen naar de Hofstad op uitnodiging van burgemeester Deetman.

Haagse gemeenteraadsleden zullen de Nicaraguaanse raadsleden onder meer informeren over de lokale democratie. Verder willen de Nicaraguaanse raadsleden zich oriënteren op het emancipatieproces in Nederland, vrouwenparticipatie in politiek en vrouwelijke ondernemers. Andere onderwerpen die uitgebreid aan de orde zullen komen zijn onderwijs en gezondheidszorg. Zo staan diverse bezoeken op het programma zoals aan het Westeinde- ziekenhuis, De Compaan - een instelling voor gehandicapte kinderen - in Wateringseveld, het moedercentrum De Koffiepot in stadsdeel Laak, de Kamer van Koophandel en diverse scholen.

Op dinsdag 13 mei brengt de delegatie van 10.00 - 12.00 uur een bezoek aan de Helen Parkhurstschool Daltonschool. Deze school verhuist naar nieuwbouw en wil iets betekenen voor een school die het veel moeilijker heeft. Leerlingen zullen de delegatie een geldbedrag overhandigen voor een basisschool in Juigalpa.

Ook basisschool De Haagse School Vereniging, die reeds een scholenband heeft met een basisschool in Juigalpa, ontvangt de vrouwelijke raadsleden. Leerlingen zullen vrijdag 16 mei (09.00 - 10.30 uur) tekeningen en brieven overhandigen aan de raadsleden. In juni organiseert de school een sponsorloop ten behoeve van de zusterschool.

Den Haag en Juigalpa zijn zustersteden sinds 1984. De afgelopen jaren zijn met Haagse steun vele projecten in Juigalpa gerealiseerd, met name op het gebied van sociale woningbouw, milieu, drinkwater en scholing. Tijdens een bezoek van burgemeester Deetman in 2002 heeft de Haagse delegatie projecten bezocht en heeft ze kunnen constateren dat de Haagse hulp daadwerkelijk tot resultaten heeft geleid.

De SIS (Stichting Invulling Stedenband Den Haag - Juigalpa) is verantwoordelijk voor de organisatie van het bezoek.. De gemeente Den Haag heeft de coördinatie van alle activiteiten in het kader van deze stedenband gedelegeerd aan de SIS.

In Den Haag ontplooit de SIS bewustwordingsactiviteiten over mondiale zaken (Noord-Zuid verhoudingen) en geeft voorlichting over Nicaragua. Dit houdt een breed scala aan activiteiten in, zoals thema-bijeenkomsten, de jaarlijkse nachtelijke voettocht de Nacht van Juigalpa, gastlessen aan scholen, het stimuleren van scholenbanden en het organiseren van groepen vrijwilligers die in een bouwbrigade willen werken in Juigalpa. Daarnaast is projectsteun een belangrijk werkveld, die altijd in het algemeen belang is of specifiek ten goede komt aan de zwakste groepen in de samenleving.