Katholieke Universiteit Nijmegen

Making sense of adjective-noun combinations

Datum 6-5-2003

Tijd van 13:30 tot 14:30 uur

promovendus Mw. drs. I. Draskovic

promotores Prof. dr. R. Schreuder

copromotores Dr. H.J. van Jaarsveld

faculteit Faculteit der Letteren

beschrijving Woorden worden hoofdzakelijk uitgesproken om betekenissen over te dragen. De interpretatie van woordbetekenissen wordt aangeduid met de term ´semantische interpretatie´. Wat met semantische interpretatie wordt bedoeld kan duidelijk gemaakt worden aan de hand van de volgende vreemde zin: Colorless green ideas sleep furiously. (Kleurloze groene ideeën slapen furieus; Chomsky, 1957). In de zin leidt het combineren van de betekenissen van de afzonderlijke woorden niet tot een betekenisvolle interpretatie. Hoe komt dat? Onduidelijk is aan welke voorwaarden opeenvolgende woorden wel moeten voldoen om betekenisvolle eenheden te vormen. Op welke manier zijn woordbetekenissen in ons geheugen gerepresenteerd en welke eigenschappen van die representaties beïnvloeden de complexiteit van het interpretatieproces? Deze vragen behandelt mw. Draskovic in haar proefschrift.
Haar onderzoek was gericht op een specifieke soort woordcombinaties, namelijk combinaties van bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden, zoals snelle auto. Het blijkt dat de mate waarin het bijvoeglijk naamwoord een duidelijke betekenis heeft, van invloed is op de complexiteit van het interpretatieproces. Het lijkt makkelijker te zijn om combinaties zoals blauwe auto te interpreteren dan combinaties als interessante auto. Dat komt omdat het bijvoeglijk naamwoord blauw een duidelijk eigenschap specificeert, namelijk een bepaalde kleur, terwijl het bijvoeglijk naamwoord interessant dat niet doet. Bijvoeglijke naamwoorden van het type interessant lenen, als het ware, hun betekenissen van de zelfstandige naamwoorden waarmee ze een combinatie vormen.
biografie Irena Draskovic (Nijmegen) startte in 1992 met het AiO project Semantic interpretation of
adjective-noun combinations gesteund door NWO en de Universiteit van Nijmegen. Van januari 2001 tot maart 2003 werkte ze als onderzoeker bij de afdeling Onderwijsontwikkeling en Onderzoek aan het UMC St. Radboud in Nijmegen.
contactpersoon Communicatie
email I.Draskovic@planet.nl
telefoon 024 - 361 22 30