Katholieke Universiteit Nijmegen

The role of 11B-hydroxysteroid dehydrogenase in the pathogenesis of hypertension

Datum 6-5-2003

Tijd van 15:30 tot 16:30 uur

promovendus Drs. S.H.M. van Uum

promotores Prof. dr. Th. Thien, prof. dr. P.W. de Leeuw (UM), prof. dr. A.R.R.M. Hermus

copromotores Dr. J.W.M. Lenders, dr. C.G.J. Sweep
faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
beschrijving Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. In het merendeel van de patiënten met hoge bloeddruk is de oorzaak van de verhoging van de bloeddruk onbekend. Drs. S.H.M. van Uum onderzocht de mogelijke rol van de 11b-hydroxysteroid dehydro-genase (11b-HSD) enzymen in het ontstaan van hoge bloeddruk.
In de nier zorgt het 11b-HSD enzym voor een snelle omzetting van cortisol in cortison, voordat cortisol kan binden aan de mineralocorticoid receptoren. Indien dit enzym onvoldoende werkt zal cortisol wel aan deze receptoren binden, wat leidt tot het vasthouden van water en zout en vervolgens tot hoge bloeddruk. Overmatige inname van glycyrrhetinezuur, een belangrijk bestanddeel van drop, leidt tot verminderde werking van 11b-HSD in de nier, en daardoor tot het ontstaan van hoge bloeddruk Bij patiënten met verhoogde bloeddruk werd gemeten wat het effect is van infusie van cortisol in de nierslagader, zowel zonder als met remming van 11b-HSD door glycyrrhetinezuur. Infusie van cortisol leidde niet tot verandering van de bloeddruk of de bloeddoorstroming van de nier. Tijdens infusie van cortisol in een hoge concentratie bleek het 11b-HSD enzym onvoldoende capaciteit te hebben om de mineralocorticoid receptor goed te kunnen beschermen. Dit effect was nog duidelijker aanwezig na toediening van glycyrrhetinezuur.
biografie Drs. S.H.M. van Uum is werkzaam als internist in het Department of Medicine, Royal University Hospital, University of Saskatchewan, Canada.
contactpersoon Staf Concerncommunicatie, UMC St Radboud Nijmegen email stan.vanuum@saskatoonhealthregion.ca
telefoon 024 - 361 35 28