Actueel

Geldboete voor schending van ambtsgeheim door wethouder van de gemeente Wageningen

Bron: Rechtbank Arnhem

Datum actualiteit: 6-05-2003

Op 6 mei '03 heeft de politierechter schriftelijk uitspraak gedaan in de zaak Bogers.
De heer Bogers is, conform de eis van de officier van justitie, veroordeeld tot een geldboete van 500 euro. Indien hij dit niet betaalt wordt hij 10 dagen in hechtenis genomen.

Op 22 april 2003 diende bij de politierechter van de rechtbank Arnhem de strafzaak van het Openbaar Ministerie tegen J.M. Bogers. Hij werd beschuldigd van schending van zijn ambtsgeheim als wethouder van de gemeente Wageningen. De officier van justitie eiste een geldboete van 500 euro. De advocaat heeft vrijspraak bepleit.

De politierechter heeft het feit zoals dit door het Openbaar Ministerie is ten laste gelegd bewezen verklaard en de door de verdediging gevoerde verweren verworpen.
Daarbij is overwogen dat - gelet op de definitie van het begrip ambt door de Hoge Raad - een wethouder in strafrechtelijke zin een ambt bekleedt.
Voorts dat de aan Bogers in zijn hoedanigheid van wethouder verstrekte informatie over de identiteit van de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuijn geheime informatie betrof en dat Bogers dat ambtsgeheim opzettelijk heeft geschonden.

---

---
Meer informatie:

Afdeling communicatie
026 359 27 19 / 359 25 62