Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 6-05-2003 Persberichten district Binnensticht, 10.00 uur

Verkeerstwist

HUIS TER HEIDE Op maandag 5 mei werd een automobilist na een verkeerstwist bedreigd en liep zijn auto schade op.

Rond 13.40 uur stond een 22-jarige automobilist uit Huis ter Heide op de Boulevard in Zeist te wachten voor het rode verkeerslicht. De man stond op de linkerrijstrook en naast hem op de rechterrijstrook stond een andere automobilist. Toen het verkeerslicht op groen sprong, trokken beide automobilisten op. De andere automobilist reed de linkerrijstrook op en sneed daarbij de 22-jarige automobilist af en reed door.

Op de Amersfoortseweg in Huis ter Heide sorteerde de 22-jarige automobilist links voor om richting het Beukbergerplein te rijden. Naast hem stond de andere automobilist op de voorsorteerstrook voor rechtdoor. De 22-jarige man tikte met zijn wijsvinger op zijn voorhoofd. De andere automobilist draaide direct zijn stuur en blokkeerde de doorgang van de auto van de Huis ter Heidenaar. De man stapte uit, liep op hem af en trok zijn portier open. Op dat moment stapte een andere automobilist uit, liep naar het tweetal toe en kwam tussenbeiden. De belager gaf nog een ruk aan het portier, maar liet de Huis ter Heidenaar vervolgens met rust. Door de ruk aan het portier raakte de portierophanging beschadigd.

De verdachte, een 34-jarige man uit Soesterberg, werd ter plaatse door politiemensen aangehouden. De Huis ter Heidenaar deed aangifte van bedreiging en vernieling.

Bedrijfsongeval

ZEIST Op maandag 5 mei raakte een man gewond bij een bedrijfsongeval.

Rond 11.00 uur was een 20-jarige man uit Soest op de Panweg aan het werk voor een vuilnisophaalbedrijf. Hij was tezamen met een collega bezig met het aankoppelen van een vuilniscontainer.Daarbij raakte zijn ringvinger bekneld tussen het hefboommechanisme en de bediening. Op zijn verzoek drukte een collega op de noodknop, waardoor het hefboommechanisme naar beneden ging, maar daardoor werd een gedeelte van de vinger afgerukt.

De Soestenaar werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Door de Arbeidsinspectie wordt een nader onderzoek ingesteld.

Team Alert op OSG Schoonoord

Actie voor de bromfietshelm
ZEIST - Dinsdag 6 mei om 12.00 uur verzorgen TeamAlert, het Bureau Verkeer Onder Controle en het politiedistrict Binnensticht van de Politie Regio Utrecht, een `korte en hevige` actie op de Openbare Scholengemeenschap Schoonoord. De jonge medewerkers van TeamAlert zullen de leerlingen overtuigen van het belang van het dragen van een goede bromfietshelm.

Controles en communicatie:
De politie controleert deze maanden in Zeist extra op het gebruik van de bromfietshelm. Maar niet alleen het risico van een bekeuring zorgt ervoor dat bromfietsbestuurders en bijrijders hun helm toch maar opzetten. Ook voorlichting draagt bij aan het doel dat de samenwerkende partijen voor ogen hebben: Het aantal bestuurders of bijrijders dat jaarlijks in het ziekenhuis belandt met hoofd-, schedel- of hersenletsel moet omlaag.

Voorlichting vindt ook op andere manieren plaats. Zo kondigt de politie de extra controles aan en TeamAlert organiseert dit voorjaar een landelijke helmontwerpwedstrijd. De leerlingen van de OSG Schoonoord worden uitgenodigd om op een creatieve manier met het onderwerp aan de slag te gaan. Op 7 mei vindt eenzelfde actie plaats op de KSG De Breul en het Montessori Lyceum Herman Jordan.

Het is nodig:
Het gebruik van een deugdelijke helm is van levensbelang. Nog teveel jongeren zien de noodzaak van het dragen van de helm helaas niet in. Springen in een pauze even achterop bij een vriend(in) of vinden een helm ongemakkelijk bij lekker weer. Vaak zijn bromfietsen opgevoerd en op die hogere snelheden is de techniek van de bromfiets helemaal niet berekend. De autobestuurder kan snelheden van bromfietsers dan ook moeilijker inschatten. In 2002 kwamen in Nederland ruim 100 brom- en snorfietsers om in het verkeer. In Zeist belandden 21 personen (waarvan 5 ernstig) in het ziekenhuis na een ongeval met de brommer.

Samenwerking:
TeamAlert is een landelijke jongerenorganisatie voor verkeersveiligheid. TeamAlert organiseert deze maanden een helmontwerpwedstrijd. Het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht voert momenteel samen met het politiedistrict Binnensticht intensieve helmcontroles in Zeist uit. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht bracht de partijen samen om de handen ineen te slaan voor een goede voorlichting bij de Zeistse jeugd.


Noot voor de redactie/