GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 mei 2003 11:05
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vragen over nieuwe voorzitter commissie Vliegtuiggeluid

( 6 mei 2003)

Kamervraag
Vragen van de leden Duyvendak (GroenLinks) en Gerkens (SP) aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over de benoeming van de heer Eversdijk als voorzitter van de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid.


1. Kunt u aangeven hoe u gekomen bent tot de aanwijzing van de heer Eversdijk als voorzitter van de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid? Op welke manier kunt u garanderen dat alle onafhankelijke geschikte deskundigen ook benaderd zijn?


2. Waarom wordt er in de opdracht aan de commissie Eversdijk niet gevraagd een vergelijking te maken met de vroegere PKB Schiphol? Hoe is op deze manier een oordeel te krijgen over het aantal handhavingspunten, monitoringspunten en de ligging daarvan? Bent u alsnog bereid de commissie hierover om een oordeel te vragen?


3. Op welke andere punten wijkt de opdracht van de commissie Eversdijk af van de oorspronkelijke opdracht conform het instellingsbesluit van 15 juni 2000 en de vervolgopdracht van de commissie Berkhout d.d. 17 september 2001 en wat is hiervoor de reden?


4. Bent u bereid de opdracht aan de nieuwe commissie deskundigen vliegtuiggeluid te herzien zodat deze in overeenstemming is met het instellingsbesluit van 17 juni 2000? Zo nee, waarom niet?


5. U heeft met de benoeming van de heer Eversdijk nadrukkelijk gekozen voor een voorzitter zonder deskundigheid op het gebied van vliegtuiggeluid. Erkent u dat u hiermee de uitdrukkelijke wens van de Kamer negeert om een commissie van deskundigen samen te stellen die moet adviseren over de geluidsoverlast van Schiphol?


6. Deelt u de mening dat de commissie een andere deskundigheid ten aanzien van vliegtuiggeluid, geluidsoverlast en het meten/berekenen van vliegtuiggeluid herbergt dan de commissie Berkhout? Kunt u uw standpunt en overwegingen in deze toelichten?


7. Deelt u de mening dat de benoeming van de heer Eversdijk, oud tweede-kamerlid, - -gedeputeerde en -dijkgraaf en de heer Spee, president en CEO van Dutch Space, moeilijk gekwalificeerd kan worden als zijnde een benoeming van onfhankelijke deskundigen, niet afkomstig van de overheid, de luchtvaartsector of belangenorganisaties op het vlak van de luchtvaart, zoals wel van toepassing was op de leden van de commissie Berkhout, blijkens het Benoemingsbesluit ? Zo nee, waarom niet?


8. Uw ambtsvoorganger heeft toegezegd dat in 2005 het nieuwe stelsel geëvalueerd zal zijn. Een eventuele aanpassing van het aantal en de locatie van de handhavingspunten kan dan worden meegenomen in het handhavingssysteem voor het buitengebied dat in 2005 in werking zal treden en waarvoor de commissie deskundigen vliegtuiggeluid voorstellen zal doen. In hoeverre zal deze toezegging van de minister worden nagekomen?


9. Welke inspanningen zal u nog leveren om alsnog een commissie van onafhankelijke deskundigen te benoemen?


10. Bent u bereid om alsnog zondanige voorwaarden te creëren dat de commissie Berkhout alsnog bereid is om haar taak weer op te vatten?










- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -