CDA

CDA
06-05-03
Paul Rüpp: Samen werken aan uitvoering van beleid nieuw motto van Gedeputeerde Staten in Brabant

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Brabant zal in de komende periode de nadruk gaan leggen op de uitvoering van beleid, aldus CDA-gedeputeerde Paul Rüpp. Brabant kent sinds 24 april een nieuw college, dat bestaat uit 3 CDA-, 2 PvdA- en 2 VVD-gedeputeerden. In het bestuursakkoord dat de drie partijen hebben gesloten, staan onder meer de volgende doelstellingen: een efficiënter bestuursapparaat; minder externe en interne adviseurs en adviesorganen; en deregulering.

Meer concreet staat de implementatie en uitvoering van de Reconstructiewet op het programma. Wat dat betreft staat het nieuw college een sterkere bestuurlijke aanpak ervan voor. Tegelijkertijd zet het in op sterkere deregulering en de komst van een Reconstructiefonds, waarin "ontschot geld" wordt gestort. Het nieuwe college wil af van de labelling van geld en dus deelsubsidies - voor specifieke projecten.

Ruimtelijke Ordening

Verder wordt de mogelijkheid voor bouwen in het landelijk gebied verruimd, om tegemoet te komen aan de behoefte van de plattelandsbevolking aan huizen in kleine kernen. Daarnaast zal er middels de oprichting van een taskforce worden gewerkt aan een vitalisering van de steden. Er moeten daar meer woningen voor starters (jongeren) en meer woonzorgcomplexen voor ouderen worden gebouwd. Gedeputeerde Staten in Brabant streven naar een gemeenschappelijke aanpak van deze problematiek, dat wil zeggen dat niet alleen de Provincie, maar ook Rijk en gemeenten en bijvoorbeeld woningcorporaties hierbij betrokken worden.

Ten behoeve van een betere toegankelijkheid van de 5 steden wil de Provincie in overleg met deze steden de aanleg van rondwegen en tangenten bevorderen.

Onderwijs en arbeidsmarkt

Wat betreft de afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt gaat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten een tweesporenbeleid uitzetten. Het eerste spoor is bedoeld voor de onderkant van de arbeidsmarkt en schenkt expliciet aandacht aan het VMBO. Het tweede spoor is een investering in de kenniseconomie (HBO/WO) voor de bovenkant van de arbeidsmarkt.

Tenslotte gaat het college via co-financiering investeren in een aantal specifieke projecten op het gebied van Sport en Kunst & Cultuur. Het gaat dan om de bouw van een sportzwembad met olympische allure in Eindhoven, de vorming van een kunstcluster in Tilburg en een investering in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden.