Provincie Flevoland



Zwemwaterfolder 2003 verkrijgbaar

De provincie Flevoland heeft samen met de regionale directie van Rijkswaterstaat, de jaarlijkse folder Zwemmen in open water uitgebracht voor het hele IJsselmeergebied. Hierin staan de geschikte zwemlocaties, hun voorzieningen en tips voor het zwemmen in buitenwater.

Alle provincies in Nederland houden de waterkwaliteit en de veiligheid bij het zwemmen in open water scherp in de gaten. Regelmatig is er onderzoek naar de hygiëne en veiligheid voor zwemmers. Tijdens het zwemseizoen wordt bij de officiële aangewezen zwemplaatsen de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd. Provincies doen dat in samenwerking met de waterkwaliteitbeheerders (Rijkswaterstaat of waterschappen) die verantwoordelijk zijn voor de waterkwaliteit. Deze waterkwaliteitscontrole is een momentopname. Weersinvloeden en andere factoren (o.a. cyanobacteriën, ook wel blauwalg genoemd en grote aantallen watervogels) kunnen de waterkwali-teit namelijk nadelig beïnvloeden. Deze factoren zijn echter niet of nauwelijks voor-af in te schatten. Eventuele problemen met de water-kwaliteit of de veiligheid worden via de media (kran-ten, zwemwatertelefoon, radio, internet en te-letekst) be-kend gemaakt.

Zwemwater informatie

In de zwemwaterfolder staan voorts veel nuttige tips voor het zwemmen in buitenwater. De provincie Flevoland beschikt ook over een internetsite waar onder zwemwater de laatste nieuwtjes te vinden zijn over het zwemwater. Ook zwemverboden en waarschuwingen worden op deze wijze onder de aandacht van het publiek gebracht. De kaart met locaties en voorzieningen en de actuele informatie voor Flevoland is te vinden onder: www.flevoland.nl . De actuele informatie is ook via de zwemwatertelefoon 0320-265700 te beluisteren. Het nummer is van 1 mei tot 1 oktober 2003 beschikbaar om het publiek van de meeste recente informatie te voorzien.

Dit jaar wordt de waterkwaliteit bij het strandje Vijver Larserbos niet meer gecontroleerd en deze plek is dus geen officiële zwemlocatie meer. Het wordt sterk afgeraden hier te zwemmen. Het geringe aantal bezoekers en het geringe onderhoud is hier de oorzaak van.

De zwemwaterfolders zijn vanaf 1 mei af te halen bij de VVV- en ANWB-kantoren, de openbare bibliotheken, de GGDs, de
recreatiebedrijven en de gemeente- en provinciehuizen. Een centrale ingang tot alle zwemgelegenheden in Nederland is de site
www.waterland.net.