Openbaar Ministerie

Zwolle, 6 mei 2003

Aanhouding verdachten afpersing Ahold-concern

In de vroege ochtend op zondag 4 mei zijn in Zwolle twee mannen aangehouden. Het betreft mannen van 29 en 32 jaar, afkomstig uit Zwolle. Zij worden verdacht van meerdere pogingen tot moord, die verband houden met een poging tot afpersing van het Ahold-concern. Om de afpersingseis kracht bij te zetten, werden op onvoorspelbare wijze de levens van burgers in gevaar gebracht door op willekeurige woningen te schieten. Gelet op de ernstige bedreiging van de samenleving, is door politie en het Openbaar Ministerie een grootschalig opsporingsonderzoek gestart. Dat heeft geleid tot de succesvolle aanhouding van de verdachten.

Schietincidenten
Er zijn vijf schietincidenten onderzocht in verband met deze zaak. Op 16 april is in Deventer op drie woningen geschoten. Daarna is op 21 april in Zwolle op de achterzijde van een filiaal van Albert Heijn geschoten. Vervolgens is op 22 april in Zwolle op een woning geschoten, en 's avonds laat opnieuw op hetzelfde filiaal van Albert Heijn. Tenslotte is op 27 april geschoten op een woning in Meppel, waarbij de bewoonster gewond is geraakt. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft onderzoek gedaan naar de hulzen. Hieruit bleek dat bij meerdere schietincidenten hoogstwaarschijnlijk hetzelfde wapen is gebruikt.

Afpersing
Het recherchebijstandsonderzoek richtte zich in eerste instantie op de schietincidenten. In de loop van het onderzoek kon er een relatie worden gelegd tussen de schietincidenten en de afpersing van Ahold. De verdachte eiste enkele miljoenen euro's, anders zouden er meer slachtoffers vallen. Daarbij claimde hij achteraf de verantwoordelijkheid voor meerdere schietincidenten. Gelet op de ernstige bedreiging van de samenleving in meerdere provincies, is het regionale bijstandsteam uitgebreid tot een interregionaal onderzoeksteam van 180 politiemensen. Daarbij is samengewerkt door het Openbaar Ministerie, de regiopolitiekorpsen IJsselland, Drenthe, Flevoland, Noord-Oost Gelderland, Zaanstreek-Waterland, Twente, het kernteam Noord-Oost Nederland en het Korps Landelijke Politie Diensten, onder leiding van een zogenaamde Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO).

Aanhouding
In het onderzoek is via een advertentie, en later telefonisch, contact gelegd met de afperser. Dit heeft ertoe geleid dat op 4 mei de beide verdachten in Zwolle konden worden aangehouden. De verdachten hebben hun betrokkenheid bij de pogingen tot moord en afpersing inmiddels bekend. Op 7 mei worden zij voorgeleid bij de rechter-commissaris bij de rechtbank in Zwolle.