Ingezonden persbericht


Persbericht Amsterdam, 14 april '03

Onze buurt is de plek waar wij spelen, leven en reizen

Een samenwerking tussen Dizz's Kids theater uit Amsterdam en de wijkbewoners organisatie EigenWijks

In mei 2003 gaat het theaterproject: Onze buurt is de plek waar wij spelen, leven en reizen van start. Een uitdagend project dat zich richt op het introduceren van theater en een bijdrage wil leveren aan de verbetering van het woon- en leefklimaat in dit Amsterdamse stadsdeel. Er wordt gestreefd naar het bereiken van kinderen, jongeren en andere bewoners uit de buurt.

Slotervaart/Overtoomse veld heeft in de media een "slecht" imago, waarbij voornamelijk een negatief beeld van jongeren wordt geschetst. In de wijk zijn er niet veel activiteiten voor kinderen en jongeren. Dizz's Kids theater heeft zelf het initiatief genomen om een theaterproject op te zetten, dit om de hele wijk een positieve impuls te geven. Daarom is er contact gezocht met de organisatie EigenWijks, die de belangen van de bewoners behartigt, en een intensief contact onderhoudt met de buurt. Om een project als dit te starten is het contact met de bewoners een absolute noodzaak, omdat de betrokkenheid van de buurt belangrijk is.

Dit theaterproject bestaat uit een aantal onderdelen: drie keer op verschillende pleinen in de wijken de voorstelling "Nomadenspel" spelen, introductieworkshops, en een serie workshops in september voor de meest gemotiveerde kinderen.

Dizz's Kids theater en Eigenwijks hebben veel tijd en energie in dit project gestoken. Wij hopen dat dit project een "eye-opener" gaat worden om de culturele en kunst activiteiten, die beperkt zijn zowel in dit Stadsdeel als in de omringende stadsdelen, die tot de Westelijke tuinen behoren, verder te ontwikkelen.

( Projectomschrijving (

( Deel 1 : openluchttheatervoorstelling "Nomadenspel" Op ( zondag 4 mei 2003 om 15.00 uur, Speeltuin de Wentelbaan - E. Boddaertstraat 57 ( zondag 11 mei 2003 om 15.00 uur, Einsteinplein - hoek Overschiestraat / Voorburgstraat ( zondag 18 mei 2003 om 15.00 uur, Schoolplein Esprit-Junior col - Piet Mondriaanplein

In het geval van slecht weer is er een binnenlocatie geregeld

"Wie zijn de nomaden van de 21e eeuw?"

De helft van de mensen van de totale wereldpopulatie woont niet meer op de plek waar zij zijn geboren. "Nomadenspel" is een expressieve voorstelling met veel fantasie en humor. Dans, muziek en verhalen uit verschillende delen van de wereld zijn gebruikt als inspiratiebron voor het ontwikkelen van het materiaal voor deze voorstelling. Een groep artiesten reist rond de wereld. Onderweg spelen zij met elkaar het "Nomadenspel". De artiesten betrekken de kinderen bij het spel. Op sommige momenten worden de kinderen uitgenodigd op het podium, om mee te doen. "Ben jij diep in je hart ook een nomade"

( Deel 2 - Introductie workshops van verschillende disciplines: theater, dans en circus. Hierin gaan de kinderen zelf aan de slag onder begeleiding van docenten. Deze introductie theaterworkshops zullen plaats vinden op woensdag 7, 14 en 21 mei 2003.

( Deel 3 - Serie van theaterworkshops
Op woensdag 3, 10, 17, 24 september 2003 krijgen geïnteresseerde kinderen de kans om door te gaan met een serie van vijf workshops waarin de theaterdisciplines worden gecombineerd met thema's die gericht zijn op hun buurt, en hun leef- en speelomgeving. Op woensdag 1 oktober tussen 14.00 uur en 16.00 uur wordt dit omvangrijk theaterproject feestelijk afgesloten. De deelnemers zullen een presentatie voor andere kinderen, ouders en bewoners van Slotervaart/Overtoomseveld geven.

Wij zouden het zeer op prijs stellen als u aan dit bijzondere project ruchtbaarheid wilt geven, om op die manier bij te dragen aan het veranderingsproces en het creëren van een positief beeld van kinderen en jongeren uit Slotervaart/Overtoomseveld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dizz's Kids Theater EigenWijks,
Contactpersoon: mw Josée Cornély, projectleider Contactpersoon: mw Sandra Klous, projectleider Tel. 020 488 84 49 Tel. 023 537 09 24
Cliffordstraat 38 - 1051 GV Amsterdam Jan Tooropstraat 6 - 1062 BM Amsterdam www.zidtheater.nl www.eigenwijks.nl

Bijlagen:
Achtergrond van het project
( Dit project wordt uitgevoerd door de vaste artistieke kern van Dizz's Kids theater: Karolina Spaic, artistiek leidster en regisseuse (Joegoslavië), acteurs/docenten: Sebo Bakker (Nederland), Farid Mazari (Nederland-Tunesie), Balduino Sierra (Venezuela), projectleider: Josée Cornély (Frankrijk).

Motivatie (

Artistiek leider en regisseuse Karolina Spaic
"Drie jaar geleden verhuisde ik van de Pijp naar de Westelijke tuinsteden. Al snel viel mij op dat er vrijwel geen culturele activiteiten in deze buurt was. Er wonen hier veel kinderen en jongeren, zowel Nederlands als allochtoon die veel buiten hangen, want er is hier voor hen niets te doen. Met Dizz's Kids hadden wij in het verleden al een aantal voorstellingen en activiteiten in de zomer in de speeltuin bij Slotervaart, maar de speeltuin werd gesloten.Toen ging ik zelf op onderzoek uit, hoe kunnen wij hier een interessant project ontwikkelen en daardoor een positieve impuls geven aan de buurt. Ik kwam in contact met Dick Glastra van Loon van Eigenwijks, een betrokken organisatie en ik wist gelijk dat dit een juiste partner zou zijn voor het project. Je moet hiervoor beschikken over idealisme. Ik ben benieuwd naar het verloop en de impact van dit project, maar dit is niet van tevoren in te schatten. Deze buurt heeft een achterstand op cultureel gebied opgelopen, natuurlijk kan je niet in een keer alles veranderen. De keuze voor de openluchtvoorstelling "Nomadenspel" lijkt mij een goede. De hele buurt is uitgenodigd om te komen kijken, meedoen, beleven. Deze voorstelling heeft al vaak gespeeld op openlucht locaties bijvoorbeeld in het Vondelpark en op vele festivals zoals in Nationaal Park in Bogotà voor honderden kinderen.

( Betrokkenen instellingen (

Dizz's Kids theater is gespecialiseerd in voorstellingen en educatieve spelactiviteiten voor en met kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Dizz's Kids theater ontwikkelt theatervoorstellingen geïnspireerd door verschillende culturen. Het zijn fysieke, visuele theatervoorstellingen, waarin beweging, stem en beeld één geheel vormen. Er wordt een feestelijke sfeer gecreëerd met veel muziek, zang en dans. De voorstellingen hebben een associatief karakter, waarbij de beelden voor zich spreken. De voorstellingen en de workshops van Dizz's Kids theater dagen de verbeelding van het kind uit. De groep richt zich specifiek op multiculturele groepen kinderen. Een belangrijk aspect van de voorstellingen is de communicatie door middel van beweging, beeld, emotie en actie. De groep bestaat uit acteurs, beeldend kunstenaars en dansers van verschillende nationaliteiten, dat de speelstijl en de visie op theater bepaald. Kenmerkend voor het werk is dat het grensverleggend, experimenteel en uitdagend is. Dizz's Kids theater speelt in theaters, op festivals, in buurtcentra, scholen in Nederland en in het buitenland. Dizz's Kids theater heeft gespeeld in o.a. Denemarken, Colombia, Joegoslavië en Bosnië Herzegovina.

Eigen Wijks is een organisatie van samenwerkende wijkbewoners in Slotervaart / Overtoomse Veld. De organisatie heeft als hoofddoelstelling: een bijdrage leveren aan de verbetering van het woon- en leefklimaat in dit Amsterdamse stadsdeel. In het kader van stedelijke vernieuwing hebben de drie grote bewonersorganisaties van de Westelijke Tuinsteden: Stichting Wijkorgaan Osdorp, Stichting Buurtbelangen Geuzenveld/Slotermeer, Stichting Eigenwijks, Slotervaart/Overtoomse Veld een samenwerkingsverband opgericht. Het Samenwerkingsverband overlegt daarvoor onder andere met Bureau Parkstad en de drie consortia van woningbouwcorporaties.

Extra bijlagen: Foto's Nomadenspel in Bogotà en IJmuiden aan Zee.

Eventueel meerdere foto's, digitaal leverbaar op aanvraag.

---- --